Redacció
Facebook torna a la Xina… per la porta petita. Durant el cap de setmana, diversos mitjans internacionals han informat que la xarxa social de Mark Zuckerberg, que roman censurada al gegant asiàtic des del 2009, va llançar una aplicació per mòbils al país fa diverses setmanes. El ‘software’ porta de nom ‘Colorful Ballons’ (‘Globus de coloraines’) i permet als usuaris xinesos retocar les seves fotos per compartir-les amb els amics.
El primer intent de seduir el públic xinès per part de Facebook en més de set anys ha passat, de moment, desapercebut. Segons recollia Quartz, l’aplicació no va superar el número 313 en el rànquing de descàrregues de la categoria de Fotografia i Vídeo a l’Apple Store fins que els mitjans internacionals no se’n van fer ressò. Avui, encara ocupava el lloc número 40 en la seva categoria, i el 758 en la taula de descàrregues generals.
La falta d’interès per part dels usuaris xinesos respon, en part, a la nul·la promoció que hi ha dedicat la firma tecnològica, i al fet que la majoria de consumidors es decanten per opcions similars ja consoildades en el mercat, com Meitu, Meipai o B612.
Estratègia de seducció
Malgrat la falta de repercussió de ‘Colorful Ballons’, el llançament de l’aplicació al país asiàtic suposa un primer pas perquè determinats productes de Facebook puguin tornar a la Xina després d’anys de bloqueig. A més de censurar pàgines d’internet, el govern censura els programes per mòbils disponibles pels ciutadans xinesos, i en anteriors ocasions Apple s’ha vist forçat a retirar determinats productes del seu mercat d’aplicacions a causa de la pressió del govern xinès.
Tot i això, Zuckerberg ha fet diversos gestos per intentar complaure a les autoritats xineses, i aconseguir entrar de nou al país amb un major nombre d’internautes del món. L’emprenedor de Silicon Valley ha fet gala del seu mandarí en diversos actes a Beijing, i fa més d’un any lloava un llibre escrit pel president xinès, Xi Jinping. A la vegada, segons va informar el New York Times, l’empresa hauria desenvolupat un ‘software’ per censurar determinades publicacions en regions geogràfiques concretes. L’eina oferiria a l’executiu xinès l’oportunitat d’eliminar tot tipus d’informació contrària al règim.