La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dimecres la fi de les importacions de petroli rus, en un nou paquet de sancions al règim de Vladímir Putin. Segons ha detallat la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, l’embargament es farà de forma “gradual”, amb l’objectiu d’eliminar la dependència del petroli rus a finals d’aquest 2022. A banda d’aquesta mesura, les sancions de l’organisme comunitari també inclouen l’exclusió del principal banc rus –Sberbank- del sistema Swift, la prohibició de tres emissores públiques russes i l’elaboració d’una llista dels militars que van comandar els atacs a ciutats com Bucha o Mariúpol. A més, la Comissió Europea ha anunciat que deixarà de proporcionar serveis d’assessoria al Kremlin.
“No serà fàcil, perquè alguns estats membres encara tenen una dependència molt forta del petroli rus; simplement ho hem de fer”, ha subratllat Von del Leyen, durant la seva intervenció a la sessió plenària del Parlament Europeu per debatre les conseqüències de la guerra de Rússia a la Unió Europea. La presidenta de la Comissió Europea ha especificat que el veto a les importacions serà “complet” –es prohibirà tot el petroli cru o refinat que arribi tant per via marítima com per oleoducte- i ha assegurat que l’embargament es farà d’una forma “ordenada” per no alterar el mercat mundial.
Pel que fa a l’exclusió de l’entitat Sberbank del sistema Swift, Von der Leyen ha indicat que l’objectiu és aïllar Rússia del sistema financer global. “Estem privant la possibilitat que l’economia russa es modernitzi”, ha concretat, tot insistint que Vladímir Putin ha de pagar un preu “molt alt” per les seves decisions.
Encara sobre les sancions, la presidenta de la Comissió Europea també ha argumentat la prohibició de tres emissores públiques russes, assegurant que estaven difonent missatges falsos de propaganda. “No permetrem que continuïn mentint”, ha comentat Von der Leyen.
El nou paquet de sancions a Rússia –el sisè des que va esclatar la guerra d’Ucraïna- arribar després que Gazprom suspengués els enviaments de gas a Bulgària i Polònia, els quals es van negar a pagar les factures en rubles. En aquest sentit, la Comissió Europea ha advertit al llarg d’aquesta setmana que l’empresa “no és un subministrador fiable” i demana als diferents estats membres que incrementin les seves reserves energètiques durant els pròxims mesos per fer front a l’hivern vinent.