Diumenge, 22 de desembre del 2024

Vitralls Bonet, la ceramista Sara Reig i el vidrier Pròsper Riba recullen els Premis Nacionals d’Artesania 2022

Els Premis Nacionals d'Artesania reconeixen el talent, la vitalitat i la creativitat dels artesans del país

|

L’empresa centenària Vitralls Bonet, la ceramista Sara Reig, el vidrier Pròsper Riba, l’artista tèxtil Esther Chacón i la restauradora Sara Berzosa han recollit aquest dilluns a la tarda els Premis Nacionals d’Artesania 2022 en un acte al Palau de la Generalitat. “Formeu part de la riquesa cultural i patrimonial de Catalunya. I contribuïu també a què l’artesania catalana sigui de molta qualitat i amb molt de prestigi”, s’ha dirigit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, als guardonats. “L’artesania és molt més que una feina, es tracta d’un ofici i una forma de viure”, ha recordat Aragonès, que juntament amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, també ha entregat els nou diplomes de Mestre Artesà o Mestre Artesana 2022.

“Els Premis Nacionals d’Artesania són uns guardons que reconeixen el talent, la vitalitat i la creativitat dels artesans del nostre país”, ha assenyalat el president de la Generalitat. “I cadascun de vosaltres i dels vostres companys d’ofici sou una peça clau d’un llegat que s’ha de preservar. I desperteu tot el nostre orgull”, ha reblat Aragonès. “L’artesania és transmissora de la nostra identitat col·lectiva, patrimoni i talent creatiu. Un sector al qual hem d’agrair la contribució a construir una societat més justa i equilibrada”, ha afegit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

100 anys de Vitralls Bonet
L’empresa Vitralls Bonet (l’Hospitalet de Llobregat, 1923) ha rebut el Premi Nacional d’Artesania en reconeixement de la seva trajectòria centenària. Fundada pels germans Josep Maria i Xavier Bonet ha transmès de generació a generació l’ofici de vitraller, sent actualment un referent en aquest art artesanal. Ha contribuït a conservar els més importants vitralls del país, com els de la Sagrada Família, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona o de la Catedral de Girona i de Vic, i també de fora de Catalunya amb treballs a tot el món.

La solsonina Sara Reig, premi al Talent Jove
La ceramista solsonina Sara Reig Pensi ha estat distingida amb el premi al Talent Jove pel seu projecte ‘Salvatge. Vaixelles rurals’, un treball d’investigació i execució per a la creació d’una vaixella de ceràmica a través d’un estudi tècnic i pràctic de les argiles del Solsonès. Amb estudis del Grau de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i tècnica superior en Ceràmica Artística per l’Escola d’Art Ondara, Reig ha volgut transportar amb aquest treball de recerca els paisatges de la comarca del Solsonès a una peça de ceràmica, i unir així obra i territori.

El vidrier Pròsper Riba, premi Emprèn
El vidrier Pròsper Riba Vilardell ha aconseguit el Premi Emprèn pel diàleg constant amb el disseny contemporani -artístic i de producte-; per la creació de la marca ‘The glass apprentice’, i la seva aposta en l’experimentació i la recerca en la disciplina del vidre bufat, així com per contribuir a la formació i difusió d’aquest art artesanal.

L’artista tèxtil Esther Chacón, premi Prestigia
L’artista tèxtil Esther Chacón Ávila ha acaparat el Premi Prestigia per la seva brillant i extensa trajectòria en la promoció i difusió de l’art tèxtil arreu del món, mitjançant la formació, la investigació, la creació artística i la publicació de nombrosos articles, llibres i catàlegs. Aquesta tasca ha estat reconeguda amb importants premis i distincions. Així mateix, Chacón ha desenvolupat una extensa activitat expositiva, contribuint al coneixement i prestigi internacional de l’ofici tèxtil.

La restauradora Sara Berzosa, premi Restaura
Finalment, la restauradora igualadina Sara Berzosa Domingo ha obtingut el premi Restaura per la seva tasca de conservació i restauració del patrimoni artístic i cultural del país, donant a conèixer aquesta professió i contribuint a crear una cultura patrimonial amb la preservació i restauració del llegat original de les obres. Destacar la seva vessant emprenedora amb la creació de l’estudi ARS ANTIQUA a Igualada, dedicat al servei de la conservació i restauració de béns culturals.

Set diplomes de Mestre Artesà o Mestre Artesana 2022
En l’acte al Palau de la Generalitat també s’han lliurat els diplomes de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2022 a Manel Alabart (ofici de rellotger), Lluís Heras (ofici de terrissaire), Natàlia Ferré (ofici de ceramista), Ferran Ribas (ofici d’encastador o clavador), Ramon Pascual (ofici de cartoner), Marcelo Mingorria (ofici de picapedrer) i Carme Torras (ofici de manufacturera Patchwork). Les dues persones artesanes distingides amb el diploma de Mestre Artesà divulgatiu han estat Josep Ferrer (ofici d’escultor) i Francisco Joaquín Ferrer (ofici de torner).

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483