Dilluns, 04 de novembre del 2024

Unió de Pagesos denuncia que el preu del raïm ha tocat fons i culpa Freixenet de provocar “la crisi més greu del sector”

El sindicat lamenta que la gran firma cavista paga 0,30 euros per quilo, la meitat d'un "preu just"

|

Unió de Pagesos ha denunciat públicament que la crisi del preu del raïm ha arribat a una situació “ruïnosa” i ha assenyalat directament el grup Freixenet Henkell com a principal culpable de la situació. Els viticultors afirmen que “s’està vivint la crisi més greu del sector”, i retreuen a la gran cavista que estigui pagant 0,30 euros per cada quilo de raïm, fet que “condiciona” les altres empreses. Avisen que és la meitat del que seria un “preu just” per poder cobrir despeses de producció i tenir un mínim benefici al camp. La situació, asseguren, s’agreuja en el mercat del vi a doll per fer cava i altres escumosos. El sindicat lamenta que l’escenari és “catastròfic” i demana implicació de la Generalitat per revertir-ho.

El principal sindicat al sector del vi considera “inadmissible i inexplicable” que els pagesos estiguin cobrant una mitjana de 30 cèntims per cada quilo de raïm “mentre els cellers presumeixen d’haver augmentat les seves exportacions i de tenir cada cop menys vi en estoc”. En el cas del vi comprat a doll, aquest es mou en un preu mitjà de 50 cèntims/litre, però els viticultors avisen que les últimes liquidacions de despeses han deixat el preu real en 20 cèntims.

Afirmen que es troben en “la situació més límit a què mai s’ha enfrontat el sector”, pitjor que la crisi de l’any 2004, quan els pagesos ja van alçar la veu per exigir una apujada de preus, aleshores stuat al voltant dels 0,20 euros/quilo. “Estem donant tombs sobre un mateix problema, però estan passant els anys i la crisi s’acarnissa”, ha lamentat en roda de premsa el representant sectorial de la Vinya i el Vi, Josep Marrugat.

El sindicat avisa que el preu mínim del raïm que caldria per cobrir les despeses hauria de ser de 0,45 euros/quilo, i caldria arribar als 0,60 per “garantir un raïm de qualitat” i tenir un mínim benefici. En el cas del raïm ecològic, reclamen imports superiors perquè el conreu és més costós. En tots els casos, refermen que “no és possible” mantenir la producció amb un preu que ni tant sols cobreix els costos, especialment tenint en compte la inflació acumulada els últims anys.

Unió de Pagesos assegura que la situació actual l’han provocat quatre grans grups vitivinícoles “aprofitant una posició de domini”: Cellers Torres, García Carrión, Raventós Codorníu i Henkell Freixenet. Però el sindicat ha fet la crítica més aferrissada contra aquesta última cavista, a qui acusen “d’orquestrar” el mercat d’ençà que va passar de pagar 0’45 euros/quilo a abonar-ne 0’30 al·legant un excés d’estoc de cava.

“Freixenet aclapara en 50% del cava, tant en raïm com en vi a doll, i la resta d’empreses paga tenint-los a ells com a referència”, ha ressaltat Marrugat, que ha assegurat que les cooperatives de vi se senten “sotmeses” per la multinacional catalano-alemanya. El sindicat ha precisat que els preus del cava condicionen tot el sector de la vinya perquè un 70% dels conreus de raïm destinen a aquest escumós.

Unió de Pagesos ha acusat Henkell Freixenet d’estar “desgraciant” el cava. Li retreuen haver creat un ampli ventall de productes emparats sota la marca Freixenet sense que tots siguin de la DO Cava, ja que també venen altres escumosos. “Això va contra la lògica de qualitat i només serveix per confondre el client”, recrimina UP, que culpa especialment d’aquesta situació al grup alemany Henkell. L’ACN ha contactat amb Freixenet, que ha declinat fer declaracions.

Retrets a la Generalitat i crida a la mobilització
Unió de Pagesos lamenta que el preu del raïm es basi en la llei d’oferta i demanda, “i no en un compromís vers una marca de qualitat”. Assenyalen així el cas de la DO La Rioja, on asseguren que la regió es conjura “per garantir que el sector sigui viable”, amb el quilo de raïm a un preu molt superior. Marrugat diu que “en canvi, a Catalunya s’ha caigut en mans del liberalisme”. La situació, precisa, és generalitzada a tots els territoris vinícoles, exceptuant a les DO Empordà, Priorat i Terra Alta, on el volum de producció de raïm és més ajustat a la demanda i això permet un mercat de preus més elevats.

Per aconseguir una regulació de preus, el sindicat retreu a la Generalitat una manca d’implicació. Si bé el Govern ha dit reiteradament que no pot incidir en el mercat, Unió de Pagesos insten la conselleria d’Acció Climàtica a promoure altres accions indirectes que permetin revaloritzar el producte “perquè no pot ser que una empresa que fa el que li dona la gana acabi orquestrant tot el sector”.

El sindicat ha avançat que organitzarà protestes a curt, mitjà i llarg termini per exigir un augment de preus, tot avisant que hi ha en risc el futur del sector perquè molts pagesos s’estan plantejant plegar. UP ha assegurat que hi haurà mobilitzacions repetidament fins que arribi la verema. Han declinat, però, detallar cap acció ni calendari, a l’espera que properament s’anuncïin altres mobilitzacions al conjunt de la pagesia.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483