Redacció
Reutilitzar per tal d’aconseguir una economia més sostenible. Aquest és el model econòmic proposat durant la 1a trobada Mediterrània d’Economia Circular, celebrada el passat 23 de maig a la sala d’actes de l’edifici Media-TIC del Cibernàrium de Barcelona, organitzada per PIMEComerç i l’Associació Recircula.
La jornada, que va reunir a més de 150 experts i representants de diversos sectors comercials, va servir per a presentar el Model Mediterrani de Dipòsit com a alternativa per a impulsar l’economia circular i integrar el comerç a l’economia verda. Tal i com va explicar Eusebio Martínez de la Casa, fundador de Recircula, 5,5 dels 9 milions d’envasos de begudes consumits a Catalunya a diari són incinerats, llençats a abocadors o abandonats a camps, platges i ciutats, i molts arriben fins al mar Mediterrani, on hi poden romandre durant dècades. La proposta aposta per facilitar al consumidor el retorn d’envasos reutilitzables a diverses tendes i establiments de restauració, i que se li retornin a canvi una petita quantitat de diners.
5,5 milions dels envasos consumits a diari a catalunya no són reutilitzats
El president del PIMEC, Josep González, va destacar que “el nostre planeta i la nostra economia no podran sobreviure si mantenim l’enfocament en ‘extreure, fabricar, utilitzar i tirar’”. González va destacar la necessitat de conservar els recursos i “explotar-ne tot el seu valor econòmic a través de l’economia circular”. D’altra banda, el president de PIMEComerç, va manifestar que és necessari que un gran nombre d’establiments col·laborin amb el projecte, ja que “són un punt clau” de la cadena, i assegura que estan disposats a col·laborar perquè el nou sistema sigui “viable econòmicament i socialment beneficiós com a creador de llocs de treball i riquesa”.
Es tracta d’un model molt estès a l’Espanya prèvia al ‘boom’ econòmic dels anys 80, i ja s’està desenvolupant a diversos països de la Unió Europea per llei. La 1a trobada va comptar , entre altres, amb la presència de diversos representants de la confederació patronal de Petites i Mitjanes Empreses de Catalunya, el PIMEC, el PIMEComerç, l’Agència de Residus de Catalunya, el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus del Govern de les Illes Balears, Sebastià Sansó i Jaume i de la regidoria d’Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom. D’aquí unes setmanes es presentarà, en un acte públic, les principals conclusions de la trobada.
Sebastià Sansó i Jaume; el director general de la empresa pública VAERSA, Vicent Garcia i Llorens y el Concejal de Empleo, Empresa, Comercio y Turismo de Barcelona, Agustí Colom.