L’empresa catalana Napptilus Battery Labs (NBL) ha desenvolupat una bateria que es pot carregar en menys de cinc minuts, amb una vida útil de deu anys i sense fer servir liti, que és el material més utilitzat i que genera “grans inconvenients”. El projecte compta amb la col·laboració de l’Institut Català de Nanotecnologia i Nanociència (ICN2) de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha entrat en la recta final, amb l’apertura d’una ronda de finançament de 500.000 euros a la plataforma Crowdcube perquè les bateries siguin una realitat. Aquestes bateries es podrien utilitzar en vehicles elèctrics, com a estacions d’emmagatzematge d’energia als habitatges, en la robòtica i industrial i en el transport.
Avui dia, les bateries estan elaborades principalment amb ions de liti, una tecnologia amb grans inconvenients per la seva lenta velocitat de càrrega, una vida útil sobre els 3 anys, un nombre limitat de càrregues i amb un complex procés de fabricació i, sobre tot i això, per l’ús de materials inflamables i poc sostenibles.
La solució que desenvolupa Napptilus Battery Labs, que ha nascut al Pier 01 de Tech Barcelona, utilitza noves tecnologies de materials perquè les bateries siguin més sostenibles i més econòmiques, ja que poden arribar a reduir els costos de fabricació en un 20% per la simplicitat en els processos de fabricació. Actualment, l’empresa compta amb tres patents aprovades.