EVARM, enginyeria especialitzada en la conversió de vehicles professionals a combustibles alternatius amb seu a Sant Boi de Llobregat, ha desenvolupat el primer vehicle de l’Estat que funciona 100% amb hidrogen verd. A punt d’homologar-lo, l’objectiu de la companyia es introduir al mercat la tecnologia el 2023 i començar a transformar els primers camions, que tindran una autonomia equivalent a dos dies de feina. “Després de quatre anys de feina hem desenvolupat una tecnologia eficient, 100% neta i que les empreses podran aplicar amb un cost perfectament assumible”, ha destacat el CEO de la companyia Xavier Ribas. La companyia contractarà una trentena de persones quan la planta de muntatge es posi en marxa.
Per aquest projecte d’R+D, EVARM ha comptat amb un ajut de 200.000 euros d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, en el marc del programa Nuclis d’R+D Empresarials, i la col·laboració d’un centre tecnològic de Corea del Sud.
Durant la presentació del prototip, el CEO d’EVARM, Xavier Ribas, ha explicat que la tecnologia que han desenvolupat és una solució innovadora i “factible” perquè permetrà convertir vehicles industrials perquè no generin emissions amb un cost assumible, fet que, a dia d’avui, no permet la tecnologia elèctrica. “Amb el procés d’R+D i la construcció del prototip hem demostrat que és una tecnologia eficient i que es tracta d’una solució per a tothom”, ha destacat.
En concret, l’empresa ha adaptat la línia motriu del vehicle -el sistema de propulsió, el motor, el sistema de gestió de l’hidrogen, entre d’altres- i ha incorporat el sistema d’emmagatzematge d’hidrogen. Una part d’aquesta estructura es fabricarà a les instal·lacions de l’empresa a Sant Boi de Llobregat i altres components s’integraran en altres proveïdors. L’empresa preveu crear enguany 30 nous llocs de treball amb l’obertura d’una planta d’assemblatge de 3.000m2 a Sant Boi de Llobregat destinada a aquesta nova línia de negoci.
L’enginyeria va començar el procés d’R+D l’any 2019. L’objectiu és portar-lo al mercat a partir del 2023 i escalar-ho a vehicles industrials. D’aquesta manera, qualsevol vehicle de combustió podria adaptar-se per funcionar amb hidrogen verd, segons l’empresa. EVARM, que actualment compta amb una vintena de treballadors -majoritàriament enginyers i tècnics-, ja adapta vehicles de combustió perquè puguin funcionar amb biometà.
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, que junt amb l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha assistit a l’acte de presentació del prototip, ha assegurat que l’activitat empresarial d’EVARM marca el que ha de ser la transformació del model productiu i, en concret, del sector de la mobilitat i l’automoció a Catalunya.
També ha destacat “l’empenta, l’enginy, la valentia i la capacitat d’assumir riscos en un sector tant canviant” de l’empresa i el fet que “és un projecte d’innovació que crearà llocs de treball altament qualificats a Sant Boi de Llobregat, amb l’objectiu de portar aquesta tecnologia al mercat”. Per últim, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, ha posat en valor que la recerca també es fa des de les pimes del país.