Eduard Fernández
Diversos cables segueixen estesos pel terra, alguns plafons del sostre resten recolzats en una paret, i l’olor a nou del mobiliari encara impregna les oficines. Tot i això, pocs dies després de la seva inauguració, el Pier 01, un nou espai per a empreses emergents ubicat al Palau de Mar de Barcelona, ja és un vesper de joves que entren i surten de l’edifici mentre fan un cop d’ull al mòbil.
L’equipament, que va ser inaugurat oficialment el 21 de juny passat, acull a més de 80 “start-ups” i uns 1.000 treballadors en un espai de 10.000 m2. A més d’oficines de firmes de nova creació, l’històric edifici també farà de seu de diverses incubadores i acceleradores d’empreses, com Antai Venture Builders o Nuclio, i d’oficines d’organismes públics com Acció. Es tracta, sens dubte, d’una ubicació privilegiada, que compta amb espaioses oficines i grans finestrals que miren cap al Port Vell i la Barceloneta.
El projecte, que certifica la bona salut de l’emprenedoria a Catalunya, ha estat concebut per l’associació Barcelona Tech City, que agrupa empreses emergents i altres actors del sector digital, i aspira a convertir Barcelona en un “hub” tecnològic de referència internacional. Els creadors del centre esperen que el Pier 01 ajudi a fer més visible un sector econòmic poc conegut entre els habitants de la ciutat, però que factura anualment més de 6.000 milions d’euros, i que aglutina més de 10.000 llocs de treball.
“Tranferència de saviesa”
Byhours, una “start-up” que permet als viatgers reservar habitacions d’hotel per hores a través d’internet, és una de les firmes que ha apostat per mudar-se al Pier 01. “Tenir accés a empreses que potser estan en un sector diferent, però amb les teves mateixes sensibilitats, és clau per aconseguir créixer”, explica Christian Rodríguez, un dels fundadors de Byhours. Per ell, encara existeixen pocs referents que facin de guia en el sector, i per tant, “la transferència de saviesa” entre emprenedors pot ser clau a l’hora de tenir èxit. La firma, fundada fa quatre anys, compta amb més d’una vintena de treballadors, i ja està present a bona part d’Europa.
Des del principi, els creadors de l’empresa emergent tenien clar que volien estar ubicats a Barcelona, ja que la consideren una ciutat capdavantera tant a nivell de turisme com de tecnologia. “Barcelona té molta força a nivell europeu, i atrau a molt talent internacional”, explica Guillermo Gaspart, també cofundador de Byhours.
A nivell espanyol, Barcelona ja és el principal “hub” tecnològic del país. Segons un informe de Mobile World Capital, un 26% de les “start-ups” espanyoles estan ubicades a Barcelona. A la vegada, fins a un 60% de les empreses emergents barcelonines tenen presència a l’estranger.
L’any passat, per primer cop, les firmes digitals de nova creació van rebre inversions per un valor superior als 500 milions d’euros a nivell estatal, i fins a un 60% d’aquest capital va ser invertit en empreses amb seu a la capital catalana. Les apostes milionàries per dos negocis nascuts a la Ciutat Comtal, Wallapop i Letgo, van ajudar a aconseguir batre nous rècords de finançament el 2015.
A la vegada, la important combinació de centres de recerca i escoles de negocis, firmes de capital risc, acceleradores i incubadores i una vibrant escena “start-up” contribueixen a enfortir el sector a la ciutat. Des de Barcelona Tech City apunten que la capital catalana ja és el principal “hub” tecnològic del sud d’Europa, i que competeix amb referents de la innovació europea com Amsterdam, Londres o Berlín.
Complicitat de l’administració
L’administració pública és conscient del pes de l’ecosistema digital i tecnològic en la ciutat, i, tot i que Barcelona Tech City va néixer impulsada per diversos empresaris del sector, ha comptat des del principi amb el recolzament de Barcelona Activa. Durant la inauguració del Pier 01, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va destacar que un país “ha de tenir capacitat d’atracció, de fomentar la innovació i de posar una part de risc, perquè això es tradueixi en beneficis, llocs de treball de valor i aportacions al món”. El cap de l’executiu català va demanar també seguir promovent les carreres de ciència, per tal que la ciutat compti amb els enginyers i informàtics necessaris perquè el sector segueixi creixent.
“Tothom té al cap la importància de facilitar les coses als emprenedors”, assegura Christian Rodríguez, de Byhours. Tot i això, l’empresari demana als polítics seguir facilitant “certs tràmits” i permetre que les companyies digitals “s’impliquin en temes de la ciutat” . “Moltes vegades les ‘start-ups’ no només volem fer créixer el nostre sector des de Barcelona, sinó que volem fer créixer la ciutat”, destaca Rodríguez.
“Barcelona compta amb un entorn perfecte per al món de les start-ups”