Un fons per cobrir les conseqüències econòmiques de les pandèmies en les empreses com en el cas de les catàstrofes naturals. Aquesta és la proposta de l’empresa d’assegurances Zurich per fer front a la crisi del coronavirus. En declaracions a l’ACN, el director de l’àrea d’empreses de la companyia, Agustín Fernández, ha plantejat la possibilitat de crear un fons amb capital públic i privat per cobrir fenòmens “sistèmics”. En general, les empreses del sector no assumeixen l’impacte de pandèmies o epidèmies a les companyies, si bé el risc del coronavirus està inclòs en les pòlisses de vida. “Una afectació global comprometria absolutament la capacitat financera del sector assegurador”, ha reconegut Fernández.
La proposta de Zurich s’inspira en el Consorci de Compensació d’Assegurances, adscrit al Ministeri d’Economia. L’organisme indemnitza els danys produïts per fenòmens naturals, a condició de tenir una assegurança contractada per a les persones o els béns afectats. “Fórmules mixtes, amb fons del sector assegurador i l’administració pública, serien una línia de discussió sobre com abordar aquest tipus de fenòmens de cara el futur”, ha explicat Agustín Fernández. “Seria molt recomanable”, ha coincidit el professor col·laborador dels Estudis de Dret de la UOC i advocat soci de Círculo Legal, Adalberto Guerrero.
En general, les companyies asseguradores no cobreixen els riscos “sistèmics” de les empreses perquè seria “inassumible”, segons Fernández. En cas de fer-ho, el cost de l’assegurança seria molt alt. “Té sentit que determinats riscos s’hagin d’assegurar explícitament”, ha manifestat el professor de la UOC.
De fet, existeixen pòlisses concretes que permeten cobrir situacions extraordinàries. El 2003, Wimbledon va contractar una assegurança contra les pandèmies per 1,7 milions d’euros per fer front a l’expansió de la SARS. Ara, l’empresa rebrà 114 milions d’euros a conseqüència de la suspensió de l’edició d’enguany del torneig, segons ‘The Times’.
En el cas de les pòlisses de vida, la situació és diferent. “Aquest tipus d’assegurances cobreix la defunció per qualsevol causa”, ha recordat el també advocat soci de Círculo Legal.
Impacte del coronavirus al sector
El coronavirus també ha tingut un impacte en el sector assegurador. Entre dues i tres setmanes després de la declaració de l’estat d’alarma, el flux de negoci de Zurich es va “paralitzar” si bé la companyia ha detectat una “millor retenció” de les carteres contractades.
“La situació ens afecta, però tot dependrà de quan es reactivi l’economia”, ha afegit el director general de Mapfre a Catalunya, Ricard Garzó. El directiu ha assegurat que encara és “aviat” per detectar una tendència clara en la demanda de pòlisses, si bé ha reconegut l’augment dels serveis d’assistència domiciliària.
A Catalunya, l’asseguradora ha prestat prop de 4.500 serveis d’urgència des que es va decretar l’estat d’alarma. D’aquests, 2.150 s’han dedicat a solucionar urgències de la llar, com fallades elèctriques o avaries d’electrodomèstics, i prop de 2.300 han estat per atendre incidents relacionats amb l’ús de l’automòbil.
L’impacte de la crisi del coronavirus en el sector comportarà també una transformació d’aquest. El director de l’àrea d’empreses de Zurich preveu una “digitalització” de les assegurances i destaca la importància de plantejar “a escala global” com reaccionar davant aquest tipus de fenòmens. Per la seva banda, el director general de Mapfre a Catalunya, preveu un “reforç” dels productes vinculats a la salut i l’estalvi un cop es retorni a la normalitat.
Per fer front a la crisi econòmica, les asseguradores han implementat mesures per “ajudar els clients”. Zurich i Mapfre han proposat un pagament fraccionat en dotze mesos sense interessos.
A més, diverses assegurances han aportat 37 milions d’euros per constituir un fons solidari. Amb aquest import, la patronal del sector, UNESPA, subscriurà una assegurança de vida col·lectiva que cobrirà la defunció per causa directa del coronavirus per a tot el personal sanitari, així com un subsidi per tots aquells que resultin hospitalitzats.