Un estudi de la Universitat de Barcelona (UB) afirma que la inversió pública en desplegament de fibra òptica té un retorn de 12,38 per cada euro gastat. Segons l’informe, la inversió feta per la Generalitat fins al 2019 ha tingut una rendibilitat social de 161,7 milions d’euros. Tal com ha apuntat el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, aquest esforç per desplegar la xarxa pública de connexió ajuda a “fixar” població al territori i contribueix al desenvolupament econòmic de les zones rurals fins al punt que algunes han deixat de perdre població per primera vegada en dècades. “El teletreball i, per tant, la fibra òptica i la digitalització és avui el principal repoblador de Catalunya”, ha afirmat.
A banda d’analitzar la rendibilitat, l’estudi realitzat per l’Observatori d’Anàlisi i Avaluació de Polítiques Públiques de la UB analitza l’impacte de la fibra a la taxa d’atur municipal fins una mica abans de l’inici de la pandèmia. En aquest sentit, s’observa una disminució d’entre el 0,34% i el 0,60%. Pels municipis petits, aquesta reducció de l’atur s’estima en el 0,13%.
Segons ha defensat Puigneró, el Govern té la voluntat de continuar invertint en fibra òptica els anys vinents per aconseguir un país més “equilibrat”. Així mateix, ha defensat que aquesta infraestructura digital és avui “imprescindible”. En aquest sentit, ha posat l’accés a la xarxa i a la connexió a internet al nivell dels ports o les carreteres en termes de foment de la competitivitat dels territoris.
“En aquests anys el Govern de Catalunya ha desplegat en total 4170 kilòmetres de xarxa troncal de fibra òptica”, ha afegit. De cara al futur, Puigneró ha aposat continuar desplegant “l’arbre” de la xarxa òptica catalana arribant a tots els municipis del país. Actualment, totes les capitals de comarca menys el Pont de Suert tenen aquesta connexió ja en funcionament.