Dimarts, 05 de novembre del 2024

La UE negocia a contrarrellotge per aprovar el CETA amb Canadà, amenaçat pel creixent rebuig a la globalització

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

La Unió Europea intentarà avui reviure un acord de lliure comerç amb Canadà, conegut per les sigles del seu nom anglès, CETA, abans que la pròxima setmana el primer ministre del país, Justin Trudeau, visiti Brusel·les. Els dirigents europeus inicien aquest dijous una cimera per intentar arribar a una posició comuna sobre el text. Malgrat tot, el pacte, que ha de ser aprovat pels diversos membres de la UE, és un dels diversos acords comercials que es veuen amenaçats per una nova onada de rebuig a la globalització entre l’opinió pública, que tem una possible reducció de drets laborals.

Durant els últims dies, s’ha filtrat un esborrany de la declaració conjunta entre ambdues potències, que assegura que el CETA “no rebaixarà els nostres respectius estàndards i regulacions en matèria de seguretat alimentària, protecció del consumidor, salut, medi ambient o la protecció laboral […] els béns importats, els proveïdors de serveis i els inversors han de continuar respectant els requeriments domèstics, incloses les normes i regulacions”.

No obstant això, Greenpeace va emetre una dura crítica al document, assegurant que “té el pes legal d’un tríptic de viatges” i no és més que un “exercici de relacions públiques”.

Oposició de Valònia

Un dels principals impediments per aprovar el nou marc legal és el rebuig del parlament de la regió belga de Valònia, que tem que les multinacionals puguin reduir els drets laborals dels ciutadans gràcies a la nova regulació. La declaració conjunta filtrada podria ser la resposta oferta per les dues parts per calmar les pors de l’executiu való, i el president de la regió, Paul Magnette, ha demanat públicament temps per estudiar la proposta. Magnette, però, també ha denunciat les “amenaces obertes” rebudes perquè modifiqui la seva posició, segons recollia eldiario.es.

D’altra banda, altres experts defensen la idoneïtat del pacte. En declaracions al Financial Times, Christophe Bondy, que va assessorar al govern canadenc durant l’elaboració del text, afirmava que el CETA és “un dels pactes comercials més progressistes mai dissenyats”

Preocupació pels futurs pactes

Els líders europeus temen que, si es fracassa en la ratificació del CETA, sigui impossible negociar futurs acords comercials, percebuts com a fonamentals per la Unió Europea. “Si no ho podem aconseguir amb Canadà, no estic segura que ho puguem aconseguir amb el Regne Unit”, assegurava la comissària de comerç de la UE, Cecilia Malmström, fent referència a la propera negociació entre Brusel·les i Londres lligada al ‘Brexit’.

“El comerç és competència de la Unió Europea, però hi ha qüestions que formen part de les competències dels diversos estats membres. Cal que ens seiem, tots nosaltres, i debatem com configurem la nostra política comercial en el futur”, advertia Malmström.

El rebuig al CETA també ha intensificat els dubtes sobre la possibilitat d’aprovar l’Acord Transàtlantic de Lliure Comerç, conegut com a TTIP, un pacte de lliure comerç i inversió entre Estats Units i la Unió Europea. Diversos membres del govern d’Alemanya i França ja s’han desmarcat públicament de les negociacions, i més de 500 organitzacions europees formen part de la plataforma Stop TTIP. El punt més polèmic del TTIP és la inclusió d’un mecanisme de resolució de conflictes a través de tribunals d’arbitratge entre estats i empreses.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483