El Departament de Treball invertirà 185 milions d’euros per fomentar la contractació, ajudar autònoms i microempreses, mantenir l’ocupació i promoure la formació dels afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). La conselleria preveu que els nous ajuts arribin directament a 153.000 persones. Una tercera part del total es destinarà a formació d’aturats i afectats per ERTO i 40 milions es dedicaran al foment de la contractació.
Gran part del finançament prové dels recursos repartits per l’Estat en la conferència sectorial, en el qual es va anunciar que la retallada en polítiques actives a Catalunya, inicialment de 215 milions, seria de 86, situant la xifra total a cobrar en 302,5 milions. La resta de recursos fins a arribar al total que distribueix el gobierno es dedicaran a altres programes aquest any.
El consell de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha reivindicat que tots els diners necessaris per finançar els programes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) són “recursos propis” perquè s’han recaptat a partir de les cotitzacions dels treballadors catalans. Alhora, ha afirmat que davant l’increment de l’atur i dels afectats per ERTO “no tenia sentit mantenir una programació clàssica de polítiques actives d’ocupació”.
Aquests programes s’afegeixen als prop de 60 milions d’euros que la conselleria va comprometre’s a gastar al maig en polítiques actives d’ocupació urgents. A través d’aquest primer pla de xoc, s’han contractat 1.033 persones i s’han tramitat 965 sol·licituds de subvencions per a mantenir feina en microempreses.
Ajudes a la formació
Pel que fa al paquet anunciat aquest dijous, gran part de les ajudes seran per a polítiques de formació per a aturats i afectats per ERTO amb un total de 62,4 milions per afavorir la requalificació professional “davant d’un mercat laboral en canvi constant”, ha dit El Homrani. En concret, es destinaran 38,4 milions d’euros a la formació de persones a l’atur i 24 milions per a ocupats que estan o han estat incloses en un expedient temporal.
El Departament calcula que 15.000 aturats podran participar d’aquests cursos i la formació contínua s’oferirà a 89.000 persones que, segons la directora del SOC, Ariadna Rectoret, els programes de formació acaben en contractació en un 60% de les ocasions.
Foment de la contractació
El segon grup més important d’ajudes són les que fomentaran la contractació d’aturats amb dificultats per accedir al món del treball, amb 40 milions d’euros de pressupost. Es destinaran a subvencions a la contractació durant un any de 600 dones, especialment per les víctimes de violència masclista (10,3 MEUR); a programes de pràctiques per a 270 joves titulats i contractació de tutelats i extutelats (9,5 MEUR), i per donar feina i formació durant 12 mesos a 195 migrants (3 MEUR).
Fins a 2.200 autònoms i microempreses podran optar a una línia de 5 milions d’euros per mantenir l’ocupació de la plantilla. A més, els programes d’inserció laboral de majors de 30 anys amb baix nivell formatiu rebran 13,1 milions d’euros i permetran arribar a 4.200 persones.
Suport al món local
Per reforçar les polítiques d’orientació laboral, la conselleria aportarà 26 milions d’euros en subvencions a ajuntaments, entitats i agents socials per a programes d’acompanyament destinats a 16.700 treballadors.
També dirigida al món local hi ha la línia de 42,6 milions d’euros en suport al desenvolupament econòmic que es repartirà entre subvencions als ens locals (7,8 milions) per a 200 contractacions de personal tècnic i promoure l’economia local; recursos per 93 municipis per programes d’inserció laboral dirigides a 15.000 residents de barris en situacions complexes (32,6 milions).
A més, es dedicaran 2,1 milions a programes per a 1.800 persones a que viuen en set comarques que tenen “una major necessitat de reactivació econòmica”: l’Anoia, el Baix Ebre, el Montsià, el Pallars Jussà, la Ribera d’Ebre, el Ripollès i la Terra Alta.
Ajudes pels treballadors discapacitats
Per ajudar les persones amb discapacitat, la conselleria de Treball destinarà 13,6 milions d’euros als Centres Especials de Treball en programes que es destinaran a ampliar l’ajut al salari per als treballadors amb discapacitat que passarà del 50% al 55% del salari mínim interprofessional.
El Departament també consolidarà el programa per a la concessió de subvencions destinades al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat igual o superior al 33% contractades en els centres especials de treball per a l’any 2020 amb un ajut del 25% del salari mínim per a cada treballador i l’ajut als equips tècnics de suport.
La conselleria preveu que aquesta ajuda arribi a 4.760 treballadors discapacitats i a 460 professionals. Les convocatòries dels programes es faran a partir d’ara i fins al 31 de desembre, ha explicat el conseller.