Convertir l’antiga presó de Figueres en un centre de promoció econòmica i social costarà 6,9 MEUR i es preveu que sigui una realitat el segon semestre del 2025. El projecte permetrà instal·lar a l’edifici oficines de treball del SOC i del SEPE i aules de formació professional per donar servei a tota la comarca de l’Alt Empordà. L’edifici data del 1917 i va deixar de funcionar com a centre penitenciari el 2014. Així, l’antiga presó de Figueres serà un espai vinculat a la promoció i al desenvolupament econòmic i social.
El cost de reformar el que havia estat un centre penitenciari fins al 2014 serà de 6,9 milions d’euros (MEUR). La Generalitat ja ha transferit 2,5 MEUR i, a mida que avanci el projecte, s’anirà concretant la implicació econòmica de diverses administracions, també l’Estat. La previsió és que aquest mateix any es liciti el projecte i que les obres s’adjudiquin el juny del 2024 i s’allarguin fins al segon semestre del 2025, quan haurien de culminar.
L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha remarcat que és una actuació “molt important” per a la ciutat i per al conjunt de la comarca l’engegar el futur Espai Azemar, nom triat en homenatge a l’arquitecte que va dissenyar l’edifici modernista. És especial, ha assenyalat, obrir la presó vella a la ciutadania i que es converteixi en un pol de generació d’ocupació i d’aposta empresarial.
El SOC i del SEPE s’ubicaran a l’espai central de l’antic centre penitenciari, que es transformarà en una oficina “moderna” per atendre la ciutadania, amb espais comuns, sala d’actes, esai de cerca intensiva de feina i punts d’atenció personalitzada i orientació professional. També hi haurà una delegació del SOC_EMPRESA, que aglutinarà tots els serveis integrals d’atenció a les empreses i serà d’abast comarcal. Compleix, segons ha explicat Torrent, amb un dels objectius que persegueix el Govern: dinamitzar projectes empresarials per fomentar la generació d’ocupació i l’aprofitament del talent.
Els antics tallers de reinserció del centre penitenciari seran espai ara per a la formació professional amb formació en àmbits com la logística, l’electromecànica, la nutrició, sociosanitat, activitats al medi natural o indústries alimentàries. A l’antiga presó, situada al carrer Sant Pau, també hi haurà espais d’ús comú i compartit per a entitats i la resta de l’equipament s’utilitzarà per a espais de suport dels edificis adjacents. Lladó ha explicat que també suposarà “retornar” l’edifici al barri i donar resposta a necessitats de futur de la ciutat.