Pedro Sánchez ha fet una minigira per diverses capitals europees amb la idea d’obtenir suports i desbloquejar el fons de reconstrucció de 750.000 milions d’euros de la UE per esmorteir la crisi de la Covid-19 i se’n torna amb un sac de carabasses. El darrer fracàs ha estat a Suècia on el primer ministre, Stefan Löfven, li ho ha deixat ben clar.
En una roda de premsa conjunta, Löfven ha assegurat que Suècia dóna suport a la creació d’un fons de recuperació, però ha insistit que les ajudes per a Madrid i Roma han de ser en forma de crèdits a retornar i no subvencions a fons perdut, com reclama el president de gobierno. També ha dit que la dotació del fons de reconstrucció li sembla excessiva: “Ens sembla problemàtic el volum i l’equilibri entre les transferències i els crèdits. Aquí rauen les diferències”, ha dit el primer ministre suec. “Serà difícil arribar a un acord en la cimera que se celebra divendres i dissabte a Brussel·les. Hem de fer tot el que estigui al nostre abast per arribar-hi, que no volem que això es dilati durant molt de temps, però es necessita un vot unànime”, ha seguit Löfven.
Per la seva banda, Sánchez ha volgut aplanar el camí: “Sempre han estat els acords i no els vetos els que han estat els fonaments del nostre projecte comú”, ha dit. El president espanyol ha assegurat que està disposat a fer “reformes” a canvi de les ajudes de la reconstrucció de la UE, però les limita a la doble transició digital i verd: “Si retardem la resposta, retardarem la recuperació i en conseqüència correm el risc que s’agreugi la crisi i crec que això és una cosa que no ens podem permetre”, ha insistit.
Suècia, juntament amb Àustria, Holanda i Dinamarca, és un dels països més durs, que demanen reduir el volum de les ajudes a Madrid i Roma i que els diners arribin en forma de préstecs i no de subvencions i que s’endureixin al màxim les condicions a canvi de l’ajuda.
Sánchez s’havia abans reunit, també aquesta setmana, a La Haia amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, que li ha reclamat reformes en el mercat laboral i en les pensions com a contrapartida a qualsevol ajuda de la UE. També ha vist a Berlín la cancellera Angela Merkel, que encara que dóna suport a les ajudes a Espanya refreda les opcions d’un acord en la cimera que se celebra el divendres i el dissabte a Brussel·les.
La darrera parada d’aquesta gira és a París per dinar amb el president francès, Emmanuel Macron. A ell no necessita convèncer-lo de res, ja que és un dels impulsors del fons de reconstrucció i ha aconseguit tancar un acord amb Angela Merkel, que en el passat s’ha oposat sistemàticament a qualsevol emissió de deute a gran escala per part de la Comissió, com la que es farà servir per finançar el pla de reconstrucció.
De retorn a Madrid, Pedro Sánchez rebrà els dirigents de les institucions de la UE (Ursula von der Leyen, Charles Michel i David Sassoli), que assisteixen aquest dijous al funeral d’Estat a Madrid per les víctimes de la Covid-19.