Dimecres, 22 de gener del 2025

Sorigué crea un paviment fotovoltaic sostenible que permet circular-hi mentre es genera energia elèctrica

El projecte fa servir vidre i residus plàstics reutilitzats i amb 50 m2 pot generar l’energia necessària de tot un any per a tres llars

|

El grup empresarial Sorigué ha desenvolupat un paviment fotovoltaic que capta la llum solar i la transforma en energia elèctrica. Es tracta d’una superfície modular que consta d’una placa fotovoltaica recoberta d’un vidre resistent i antilliscant amb aparença de llambordes urbanes sobre les quals es pot caminar i fins i tot circular. El paviment, que està fabricat amb vidre i plàstic reciclat, s’ha desenvolupat seguint criteris de sostenibilitat i es pot integrar a l’espai urbà sense necessitat de crear cap estructura específica.

El paviment desenvolupat per Sorigué, actualment en fase de prova pilot a la ciutat de Barcelona, està distribuït amb mòduls que -en la seva fase de demostració- ocupen una superfície total de 50m2. Aquesta superfície pot generar 7.560 kWh/any, l’equivalent al consum energètic de tres llars catalanes durant l’any. D’aquesta manera, es genera energia neta i s’estalvien 2.722 kg d’emissions de diòxid de carboni a l’any. El projecte va destinat sobretot a corporacions municipals i ens locals perquè es pot col·locar a voreres i carrers urbans, però també en edificis i zones residencials.

Segons Joan Pons, director d’Innovació de Sorigué, “per desenvolupar aquest paviment hem aprofitat elements que ja existeixen a l’entorn urbà per convertir-los en generadors d’energia, aplicant criteris de sostenibilitat, eficiència energètica i baix impacte ambiental”. Pons afegeix que “calia aprofitar la calor que genera la llum solar en els paviments urbans i transformar-la en energia”. Pons explica que “per desenvolupar aquest paviment hem comptat amb el talent i la creativitat de la startup hongaresa Platio. Aquesta col·laboració ha estat molt enriquidora per a les dues parts i ha generat intercanvi de coneixement, treball en equip i noves sinergies empresarials”.

La companyia, amb seu a Lleida, està treballant en dos projectes més per trobar nous sistemes de generació d’energia elèctrica en paviments, carreteres i altres mescles asfàltiques. Sorigué és un grup empresarial fundat l’any 1954 especialitzat en el desenvolupament de solucions basades en la innovació per als sectors de la construcció, els serveis, els materials i la tecnologia i enginyeria de l’aigua. El grup compta amb més de 20 societats i 3.800 treballadors en plantilla.

Sorigué serà un dels ponents en la primera edició del Clusters Day que tindrà lloc el pròxim dimecres, 22 de setembre. Una iniciativa organitzada per ACCIÓ- l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball- a través del programa Catalunya Clústers, on es debatrà sobre la importància que les empreses situïn el valor compartit al centre de la seva estratègia i model de negoci. Es tracta de conscienciar a les companyies perquè incorporin nous objectius socials i mediambientals, més enllà dels criteris estrictament econòmics. Sorigué, a través del Clúster de l’Aigua, ha estat de les primeres empreses catalanes a participar en els projectes de valor compartit impulsats per ACCIÓ.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483