Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, la confederació veïnal CONFAVC i les organitzacions d’autònoms CTAC i Uatae han fet una crida a la mobilització massiva aquest dimecres arreu de Catalunya per reclamar el control de preus i la reforma “urgent” del mercat energètic. Sota el lema ‘Frenem els preus. Evitem la pobresa’, s’han convocat manifestacions a les quatre capitals de demarcació catalanes. La que s’espera que sigui més multitudinària és la de Barcelona que sortirà a les 18h00 de plaça Urquinaona. Les marxes se celebraran el dia previ al Consell Europeu que debatrà com contenir els preus de l’energia. “No podem treballar amb pèrdues”, ha assegurat el secretari general de CCOO, Javier Pacheco en una roda de premsa.
Les associacions convocants de les marxes, entre les quals també hi ha la Plataforma + Drets i + Justícia Social, han reclamat una reforma fiscal que actuï sobre els beneficis de les companyies energètiques que “s’estan forrant a costa del poder adquisitiu de les classes populars”, ha afegit Pacheco.
Les entitats han remarcat que la situació “no es pot suportar més” després d’un increment del 20% dels preus dels carburants en els últims tres mesos, que afecta especialment els treballadors per compte propi, 140.000 dels quals utilitzen el transport per desenvolupar la seva activitat, segons ha explicat Sandra Zapatero, presidenta de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC).
De la mateixa manera, els conductors de vehicles lleugers com ara furgonetes encara estan patint més l’increment de l’energia perquè no poden deduir-se el gasoil com els transportistes de camions de gran tonatge. “Ningú pot treballar amb pèrdues. S’ha de frenar, és un abús de poder”, ha subratllat Zapatero.
També han remarcat que el debat que volen posar sobre la taula “no va de quants impostos s’abaixen per compensar el preu de la llum” o de reduir el consum de calefacció com reclamava l’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell sinó de “controlar els preus” que beneficien les grans empreses energètiques, ha dit el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros. En aquest sentit, el dirigent sindical ha recordat que la baixada d’impostos sobre la tarifa elèctrica de l’estiu no ha servit per reduir els preus.
En la mateixa línia, el moviment veïnal ha assegurat que l’escenari inflacionista provoca un increment de desigualtats entre els barris, generant “molta més vulnerabilitat” a les ciutats “mentre alguns fan guanys estratosfèrics”, ha afirmat Jordi Giró, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). “No tenim excusa per no sortir massivament al carrer. Hem de sortir massivament i que es faci alguna cosa d’una vegada per aturar aquesta alça especulativa”, ha dit, tot afegint que “més que diagnosi, es necessiten respostes” per “posar fre a l’oligopoli energètic”.
El sector del taxi se sumarà a les mobilitzacions i, a més, convoca una marxa lenta per dimecres al matí a Barcelona, que també protestarà per l’encariment de carburants que s’ha agreujat des de l’inici de la guerra a Ucraïna. “Tenim un problema de supervivència, no podem sortir a treballar i pagar per treballar”, ha dit el coordinador de Uatae a Catalunya i portaveu d’Elite Taxi, Tito Álvarez, que ha criticat durament les empreses multinacionals energètiques. “Ens estan asfixiant”, ha lamentat.