Ha esclatat definitivament la bombolla de les monedes digital? És una pregunta recurrent en els mercats financers. A tot caiguda del preu del Bitcoin li segueix una cascada d’articles expressant els dubtes sobre el seu futur, però, fins ara, tota caiguda ha derivat en un sorprenent ressorgiment. Durant les últimes setmanes milers d’inversors han d’aferrar-se a aquesta esperança. Perquè no és només Bitcoin: totes les monedes digitals s’estan enfonsant.
El el quadre que il·lustra aquesta notícia, compartit ahir per Drew Harwell, periodista del Washington Post, s’hi veuen tots els valors de les monedes digitals cotitzant a la baixa. El més conegut, Bitcoin, es fa enrere un 20% sobre el preu de fa una setmana. Si a l’abril superava la barrera dels 65.000 $, avui amb prou feines frega els 40.000 $. Ethereum cau un altre 30%; Dogecoin, un 10%; ICP, un 34%; Polkadot; un 25%; Uniswap, un 32%; Litecoin, un 33%. El llistat de caigudes és llarguíssim.
Ningú no sap amb exactitud el perquè. Fa alguns mesos Bitcoin semblava haver superat tots els estigmes de la bombolla: massa abstracte, massa volàtil, massa oportunista… Hi ha diverses teories sobre els motius de la sobtada caiguda: la negativa de Tesla a acceptar pagaments amb moneda digital; les erràtiques declaracions d’Elon Musk sobre el seu desinterès de Bitcoin, després de mesos inflant-ne el preu; la prohibició de totes les criptodivises a la Xina, anunciada el 2013 i confirmada el 2017; o senzillament pels fluxos naturals del mercat.
Sembla ser senzillament que, al final, el preu cau pel mateix motiu pel qual en un primer moment havia pujat: està en mans d’especuladors i l’especulació funciona d’anada i tornada, ballant al so de la música del moment. El paper d’Elon Musk en l’ascens i descens de les monedes digitals és orientatiu sobre el funcionament irracional del mercat. Quan el 12 de maig Tesla va anunciar que ja no acceptaria pagaments amb Bitcoin, la moneda va passar dels 54.000 $ als 49.000 $, en un dia i baixant a cada nou dia fins que Musk suggeria que s’havia desprès de les seves accions de Bitcoin i aleshores seguia baixant, ara de 47.000 $ a 44.000 $. L’endemà, Musk es desdeia i el preu remuntava als 45.000 $. I així cada dia.
Els optimistes, però opinen que aquestes fluctuacions formen part de l’essència del producte: “Les correccions en el mercat de les criptodivises són un fenomen comú.” O sigui que, en ser instruments especulatius, són més proclius a les emocions del mercat, els que fan dubtar i els que donen seguretat. Per tant, La volatilitat és la norma
Bitcoin ha perdut al voltant del 40% des del seu rècord a l’abril, ha passat per canvis superiors o inferiors al 5% durant l’última dècada en 751 ocasions i ha patit 47 pujades i baixades superiors al 20% des de la seva existència. Per tant, atès que tot depèn d’estats d’ànim i de percepcions sobre el comportament de mercat i no sobre un negoci real i tangible, és imprescindible apaivagar els ànims dels inversors, molts d’ells inexperts i petits, que han de decidir si treure-s’ho de sobre de seguida o aguantar i confiar que el cicle ascendent torni en uns dies o setmanes.
Seguint amb l’exemple de Bitcoin, la por la tenen els que van entrar-hi a principis d’aquest any, per sobre dels $ 40.000 o dels $ 30.000, i van contribuir a rellançar el seu preu. Els que hi eren abans segueixen havent fet un bon negoci. Els més nouvinguts ara tenen por de perdre el que han invertit en el mateix mecanisme que els va portar a fer pujar a les criptodivises i que ara els pot portar a enfonsar-se.