Rússia mantindrà interromput el subministrament de gas a través del gasoducte Nord Stream 1 fins que la Unió Europea (UE) no aixequi les sancions contra Moscou. Així ho ha assegurat aquest dilluns el portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov, en una compareixença recollida per l’agència de notícies russa Interfax. De fet, Moscou ha culpat Occident del tancament recent del gasoducte, argumentant que les sancions imposades per la UE han dificultat l’arribada de materials essencials per a les tasques de manteniment. Les declaracions de Peskov arriben dos dies després que la companyia russa Gazprom tallés definitivament el subministrament adduint una fuga d’oli, un argument que Siemens –l’encarregada de les tasques de reparació- ha rebutjat.
La UE al 80% de reserves de gas
La Unió Europea ha aconseguit aquesta setmana omplir al 80% les reserves de gas, dos mesos abans de la data límit que s’havia fixat. Segons les darreres dades publicades aquest dimecres per Gas Infrastructure Europe (GIE), l’associació que representa el sector del gas davant les institucions europees, les reserves al conjunt dels estats membres van arribar al 80,17% aquest dilluns. D’aquesta manera, el bloc comunitari assoleix l’objectiu fixat el passat mes de juny, quan es va establir l’obligació de tenir les reserves de gas per sobre el 80% abans de l’1 de novembre per fer front a possibles talls de subministrament per part de Rússia.
Segons les dades de GIE, les instal·lacions al conjunt de la Unió Europea tenen emmagatzemats 890,5 TWh de gas, una xifra que equival aproximadament a la meitat del combustible que la UE compra anualment a Rússia. Els tres països amb més capacitat d’emmagatzematge –Alemanya, França i Itàlia- superen els mínims fixats. En el cas d’Alemanya, les reserves es troben al 83,65%, concentrant així un 23% del total del gas (204,7 TWh). A continuació apareix Itàlia, amb unes reserves gairebé al 82% i una quota del 18% (158,5 TWh), mentre que les reserves a França arriben al 91,5%, amb 120,5 TWh (un 13,5% del total).
En el cas de l’Estat, les reserves de gas segons l’última actualització es troben al 84,4%, per sobre la mitjana de la Unió Europea. En xifres absolutes, l’emmagatzematge a Espanya és de 29,7 TWh. Malgrat que el conjunt de la UE supera el mínim del 80%, hi ha països que encara es troben per sota els nivells fixats el passat juny. És el cas d’estats com Letònia (55%), Bulgària (60,9%), Hongria (63,2%) o Àustria (66,1%).
L’Euro sota mínims, a 0,988 dòlars
L’euro ha caigut fins al seu valor més baix dels últims vint anys aquest dilluns. En concret, la moneda europea ha perdut un 0,7% del seu valor respecte al passat divendres, fins als 0,9879 dòlars, un mínim al qual no arribava des del 2002. Les borses europees també han obert amb fortes caigudes. L’índex alemany Dax ha registrat una retallada de l’1,7%, mentre que el francès CAC ha caigut un 1,8%. En el cas de l’Ibex, la rebaixa ha estat del 2%. Tot plegat es produeix després que Rússia anunciés un tall del gasoducte Nord Stream 1 la setmana passada per tasques de manteniment que havia d’allargar-se tres dies. Dissabte, però, Moscou va anunciar el seu tall permanent per arreglar una fuga d’oli.