Fa molts anys que venim i en una data com aquesta no hi podíem faltar”, així ho ha afirmat la Roser, una clienta habitual del restaurant La Barca del Salamanca del Port Olímpic, un dels establiments que aquest diumenge abaixa la persiana temporalment mentre s’executen les obres del futur Balcó Gastronòmic. La majoria dels propietaris i empleats dels locals afectats pel projecte s’han mostrat “resignats i tristos” amb la situació que repercutirà en moltes famílies. “Estem desolats, tenim un centenar de treballadors que aniran a l’ERTO”, ha indicat Javi Sánchez, propietari de La Fonda del Port Olímpic. Tot i que en molts casos la previsió és reobrir en 18 mesos, veuen difícil mantenir les plantilles i la confiança de la clientela tant temps.
El Moll de Gregal del Port Olímpic ha estat al llarg de tot el matí un anar i venir de clients habituals de la zona que s’han volgut apropar fins aquest emblemàtic espai de la ciutat de Barcelona per acomiadar-se. “Estem molt tristos perquè ara ens quedarem una mica desubicats, no sabrem pas on anar a celebrar les dates assenyalades”, ha explicat la Roser, una veïna de Molins de Rei i clienta habitual de La Barca del Salamanca, que ha detallat que el dia 23 de cada mes acudia a aquest restaurant a dinar amb el seu marit per a celebrar el seu aniversari de bodes. En aquest mateix sentit s’ha expressat la Nati, una altra de les clàssiques de l’establiment, que ha dit que se sent “molt trista” per aquest “adeu forçat”, ja que aquest és un local on ha viscut moments molt bonics i on sempre s’hi ha sentit “molt ben atesa”.
En aquesta línia, el Roger, s’ha desplaçat fins la zona per a gaudir del darrer dinar en família en un dels seus restaurants preferits: “Vam llegir que avui era l’últim dia abans del tancament temporal i hem decidir venir els quatre”, ha explicat acompanyat per les seves filles i la seva dona. “És un espai que ha estat escenari de molts dels nostres records”, ha assenyalat. Per la seva banda, la Rosa Maria i el Pere, una parella de Girona que aquest diumenge han decidit passejar pel Port Olímpic s’han mostrat sorpresos amb l’aspecte de la zona: “No sabíem que els restaurants tancàvem i ho hem trobat tot una mica desangelat”, han afirmat.
Restauradors resignats
I és que tot i que els establiments tenien fins aquest migdia per a oferir serveis, ja hi ha molts locals, especialment aquells que no tornaran a reobrir, que fa dies que han abaixat la persiana. Pel que fa als que sí que tenen previst reprendre l’activitat un cop estiguin enllestides les obres del nou Balcó Gastronòmic, s’han mostrat força afectats per la situació.
El propietari de La Fonda del Port Olímpic, Javi Sánchez, ha lamentat l’impacte que la mesura tindrà en els seus treballadors, prop de 100, que hauran d’acollir-se a l’ERTO. “No se quan de temps podran ser-hi perquè evidentment cobraran menys i tots tenen famílies per mantenir”, ha comentat Sánchez que ha recordat que fa 22 anys que estan ubicats en aquest emplaçament.
En aquesta mateixa línia, s’han expressat alguns empleats de La Taverna de Salamanca, que mentre servien les darrers taules de la jornada acompanyats per la música del guitarrista del local han comparat la situació amb el Titànic: “La imatge em recorda a quan el Titànic s’enfonsava que els músics van seguir tocant fins el darrer moment”, ha bromejat.
Mario Lopez, encarregat de la Taverna Gallega, ha indicat que de moment els 48 treballadors del restaurant s’acolliran a l’ERTO, però ha apuntat que els propietaris estan buscant un altre local per a seguir amb l’activitat temporalment. “Seria una forma de mantenir-nos a nosaltres i també a la clientela”, ha explicat. Així mateix, ha comentat que aquest diumenge tots tenen els sentiments a flor de pell perquè per una banda perceben “l’alegria de tancar un cicle” i per l’altre “la tristor de dia adeu a tots els clients habituals que venien i ens alegraven els dies”. Pel que fa al nou projecte, ha reconegut que tindrà molts aspectes positius perquè suposarà una revitalització important de l’espai i el convertirà en una àrea més “sostenible i moderna”, però ha reconegut que aquestes millores esdevindran un sobrecost que inevitablement encariran el lloguer. “Procurarem que es traslladi el mínim possible en el preu de la carta”, ha comentat López que ha dit que en qualsevol cas aquesta no serà una zona “d’exclusivitat i inaccessible per a la butxaca del ciutadà mitjà”.
Una solució diferent per al Cangrejo Loco
El mític Cangrejo Loco del Port Olímpic ha optat per una solució diferent i ha aprofitat el tancament temporal per posar en marxa un nou establiment al carrer Aribau de Barcelona. “Obrim portes el dia 14, així que en quan acabem de servir les darreres taules avui comencem a recollir les últimes coses”, ha apuntat Rafa Bellido, encarregat de l’establiment. “Per nosaltres tancar no era una opció, tenim moltes famílies que depenen de nosaltres”, ha explicat Bellido que ha dit que “si el projecte funciona quan es pugui tornar aquí es mantindrà l’altre negoci”. Aquest establiment, obert des de 1992, confia en poder garantir així la continuitat dels seus 50 empleats.
Una nova experiència gastronòmica
Aquest mes de desembre Barcelona de Serveis Municipals va adjudicar 9 de les 11 propostes gastronòmiques del Port Olímpic. Les obres de l’anomenat Balcó Gastronòmic començaran a finals de gener i acabaran a l’estiu del 2024, amb la celebració de la Copa Amèrica de Vela. Els projectes s’han escollit per concurs públic tenint en compte la qualitat i l’estil de cuina, el disseny i ambientació dels locals i la sostenibilitat. El Balcó Gastronòmic serà un gran passeig que connectarà la ciutat amb el mar. Es tracta d’una àrea de 24.000 metres quadrats, 8.000 dels quals destinats a espais de restauració, ubicada al Moll de Gregal i que té un pressupost de 15,9 MEUR.
Els guanyadors del concurs d’aquests nou espais són el Grup Sagardi, Pantea Group, El Cangrejo Loco, La Fonda del Port Olímpic, la Barca del Salamanca, la Taberna Gallega de Marcos, Platets i Los Huevos de Colón. Els dos espais restants s’adjudicaran durant el primer trimestre del 2023. També en aquest mateix període s’obrirà el concurs que determinarà com seran els tres establiments ‘gourmet’ que completaran el Balcó Gastronòmic.