Eduard Fernández (@eduard_bcn)
“La falta d’informació es tradueix en opacitat, i les coses opaques casi sempre comporten interpretacions errònies”. Amb aquestes paraules, el ministre d’Hisenda italià, Pier Carlo Padoan, ha llançat avui un dard enverinat al Banc Central Europeu (BCE), al qual recrimina la falta “d’explicacións” ofertes en la seva avaluació sobre el banc Monte dei Paschi di Siena (MPS), que serà rescatat per Roma.
Padoan ha explicat en una entrevista al diari italià Il Sole 24 Ore recollida per Europa Press, que “més enllà de cinc línies i tres xifres”, hauria estat d’ajuda “alguna explicació” del veredicte del BCE sobre la necessitat de capital del MPS, que l’organisme europeu xifra en 8.800 milions d’euros. El responsable d’Hisenda ha destacat que un informe més detallat hauria servit per “oferir directrius a altres entitats i autoritats”.
Per Padoan, l’exigència de capital marcada per l’organisme monetari europeu convertirà el MPS en un banc “hipercapitalitzat”, que en garantirà l’estabilitat. El pla de recapitalització serà ara estudiat per la Comissió Europea i el BCE, i podria posar-se en marxa en “dos o tres meses”.
Suspicàcia d’Alemanya
Malgrat tot, el rescat és vist amb mals ulls des del nord d’Europa. Diversos diputats alemanys temen que el cas estableixi un precedent que puguin utilitzar altres bancs per esquivar diverses regulacions europees, que condicionen el procés de rescat a l’establiment de pèrdues a accionistes i creditors de pes. En declaracions a Financial Times, el diputat socialdemòcrata Carsten Schneider titllava l’operació amb diners dels contribuents “d’inacceptable”, i advertia que potser caldria “tancar” la firma financera.
El pla anunciat, considerat una “recapitalització cautelar”, marca que els accionistes de l’entitat i els tenedors de bons del MPS patiran pèrdues, però els creditors de pes no es veuran afectats. El govern italià assegura que el cas compleix amb els criteris necessaris per rebre aquesta modalitat de rescat, que l’eximeix d’adoptar mesures de la UE més exigents, com una eliminació del 8% del passiu del banc, que pot afectar als seus principals creditors abans del rescat. “Les normes estan sent esquivades en el cas del MPS”, explicava Hans Michelbach, un parlamentari alemany del CDU, el partit al poder a Alemanya.