Dijous, 12 de desembre del 2024

Rebuig del govern i les empreses catalanes a la reforma de l’Impost de Societats

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

Rebuig des de Catalunya a la reforma de l’Impost de Societats aprovada pel govern en funcions el divendres passat. La modificació eleva el tipus mínim del pagament fraccionat del 12% al 23% per a companyies que facturin més de 10 milions d’euros anuals, i s’espera que es comenci a aplicar aquest octubre. L’Estat preveu recaptar fins a 8.000 milions d’euros addicionals gràcies a la nova mesura, que serviran per complir amb l’objectiu de dèficit públic fixat per l’Unió Europea, del 4,6% del PIB.

“Qüestionem la reforma de l’Impost de Societats perquè afecta a la competitivitat de les empreses i les seves expectatives”, va explicar el divendres el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. El membre de l’executiu català va xifrar en 4.500 el nombre d’empreses que facturen més de 10 milions d’euros a Catalunya, la meitat del total de companyies afectades a l’estat per la nova norma tributària.

El titular d’Empresa i Coneixement va criticar, a més, que els diners recaptats siguin destinats a reduir el dèficit, i no “a reforçar l’estat del benestar o polítiques d’impuls de l’activitat econòmica”. A la vegada, Baiget va explicar que no és clar si un govern en funcions pot aprovar legislació que s’hagi d’aplicar durant el mateix exercici fiscal, i que el seu Departament estudia si hi ha base jurídica i constitucional per actuar contra el govern espanyol, segons recollia l’ACN.

“Imprevisió”

D’altra banda, PIMEC, la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya, criticava que tot i que la modificació va dirigida a les grans empreses, afectarà a mitjanes i fins i tot petites firmes, fet que mostra “el desconeixement i menyspreu vers aquest col·lectiu”, que suporten una càrrega impositiva “fins i tot superior  a la de les grans empreses”.

“Un avançament tributari del 23% sobre el resultat comptable pot ser prou rellevant perquè les tensions de tresoreria i costos financers sobrevinguts generin serioses dificultats a unes empreses que ja operen amb excessives incerteses econòmiques i polítiques”, assegurava PIMEC en un comunicat. A més, la patronal criticava “les presses” amb les quals s’ha aprovat la reforma, que denoten “la imprevisió que suporten les pimes”.

A la vegada, la Junta Directiva de la patronal catalana Foment del Treball ha criticat avui el nou sistema impositiu, al·legant que “castiga de manera desproporcionada les empreses i introdueix més riscos per a la inversió i la creació d’ocupació”. L’organisme ha rebutjat que s’intenti complir amb lels objectius de dèficit “gairebé exclusivament a costa de la tresoreria de bona part del teixit empresarial”.

Reforma “desproporcionada”

El món empresarial espanyol també ha criticat la mesura, i des de la CEOE es titllava la decisió de “desproporcionada i excessiva”, i explicava que suposa que els empresaris “financen l’Estat a cost zero”. “Assegurar el compliment dels objectius de dèficit és una prioritat, però el compliment no s’ha d’aconseguir només augmentant els ingressos tributaris sinó reduint les despeses, sobretot les despeses no productives”, afirmaven des de la patronal.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483