Dijous, 12 de desembre del 2024

Reaccions a la reforma laboral per a tots els gustos

Veient qui opina i què en diu s'entén millor l'abast o la manca de profunditat que ha tingut la reversió promesa de la llei del PP

|

L’esperpèntica aprovació de la minsa retirada de la reforma laboral del PP solament ha demostrat que Pedro Sánchez té el que popularment se’n diu “la flor al cul”. De tenir-ho fet, a veure’s perdut per acabar passant la llei per un suposat error d’un diputat del PP des de casa seva. Massa error no deu ser si fins i tot al PP li semblava bé que la seva llei es revertís d’una manera cosmètica. Era un win-win: “Tu has promès intervenir-hi i ho has fet deixant, però, el moll de l’os de la nostra anterior reforma”.

I això que és una opinió editorial cal veure si té fonament mirant qui en diu el què. Per un cantó hi ha, per exemple el Col·legi d’Economistes de Catalunya, la Comissió d’Economia Laboral del qual considera que la reforma laboral aprovada aquest dijous al Congrés dels Diputats no respon a la “contrareforma promesa”, però la considera “moderada i prudent”. L’entitat demana un temps d’espera per veure com afecta la qüestió de la flexibilitat a les empreses catalanes “amb la finalitat d’adaptar-se als cicles econòmics”. Alhora també afirma que el model assumeix les dosis de flexibilitat al mercat laboral “procedent de reformes anteriors” i que ara “es confirmen per consens social”.

La PIMEC, a través del seu secretari general, Josep Ginesta, ha lamentat que hagi estat una “oportunitat perduda” i que es tracti d’una acció “puntual i estètica, més que estructural, i orientada als anys vuitanta” en lloc de “al segle XXI”. Ginesta ha afirmat que, a diferència dels treballadors o les grans empreses, les pimes “no han pogut recuperar drets” amb el nou text que marca les relacions laborals a Espanya. “S’ha fet més rígid el contracte temporal, però no hem vist com es flexibilitza que una empresa de 10 treballadors amb dificultats pugui ajustar la força del treball suprimint 5 llocs per salvar-ne 5 més”, ha indicat. Alhora ha criticat que en la negociació s’ha “trobat a faltar” la veu d’aquest sector empresarial.

Més clarificadora és la postura de La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), que n’ha celebrat l’aprovació i diu que és un text que “consolida l’essencial” de l’anterior reforma, la del PP del 2012. La patronal considera que el nou text “dona estabilitat” a Espanya i “garanteix la pau social”, alhora que “treballa per reduir” la temporalitat “com demana la Unió Europea”. Es tracta, insisteix l’organització, d’un acord que aporta “certeses de cara a l’exterior” i “afavoreix la confiança” en el país. CEOE també ha valorat de forma positiva que la convalidació del Reial Decret-llei ha respectat el diàleg social i l’acord entre empresaris i sindicats, elaborat “al llarg de nou mesos”.

Finalment, esmentem l’opinió de La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis: “És un despropòsit que la reforma laboral no prevegi les afectacions sobre la contracció de personal científic” i insta el govern espanyol a “esmenar” l’error i donar-hi una sortida “com més aviat millor”, ja que la supressió de la modalitat de contractació per obra i servei “és un autèntic despropòsit” que no ha previst les derivades que tindrà sobre el conjunt del sistema d’universitats i recerca. “Tal com ens va confirmar el Ministeri de Ciència, no s’ha avaluat l’impacte de la reforma laboral sobre la ciència i això afecta molts contractes d’investigadors i investigadores”, ha apuntat, “la comunitat científica de Catalunya està molt preocupada”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483