Eduard Fernández (@eduard_bcn)
Són els pressupostos del 2017 els més socials de la història de la Generalitat, tal i com defensa el govern català? Des de la presentació oficial del text, el dimarts passat, les comparatives amb els pressupostos de 2010, en els quals la despesa de l’administració se situava 2.500 milions per sobre de la dels actuals, han estat recurrents.
Tot i això, una senzilla comparativa, elaborada pel politòleg Sergi Castañé, mostra que el percentatge de la despesa total dedicat a partides socials el 2017 supera de manera consistent la del 2010. Així, la inversió en Salut respecte el total de la despesa se situarà una dècima per sobre de la del 2010, mentre que el percentatge invertit en Educació creix en sis dècimes respecte a fa set anys. A la vegada, el volum de provisions destinades a protecció i promoció social també augmenta en vuit dècimes percentuals.
L’acolliment de Catalunya al Fons de Liquidat Autonòmica creat el 2012, però, ha minvat en gran part la capacitat d’inversió del Govern, ja que l’entitat exigeix l’execució de plans d’ajustos per reduir la despesa. L’Estat, a la vegada, ha fixat de moment un sostre de dèficit per les comunitats autònomes del 0,5%, una xifra molt interior a l’1,18% del PIB que reivindica el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.
En qualsevol cas, si el percentatge de despesa prevista pel 2017 hagués sigut la mateixa que la del 2010, les partides com Salut sí que s’haurien situats en màxims històrics. La inversió en Salut, per exemple, hauria arribat als 9.642,8 milions d’euros, uns 36 milions per sobre que el 2010, i la d’Educació hauria superat la despesa de 2010 en 162,4 milions d’euros.