Quatre milions de llars podrien beneficiar-se dels bons socials per pagar la factura de la llum a l’Estat, però només 1,1 milions s’hi ha acollit, segons ha denunciat Adicae en un comunicat. La xifra ha caigut per sota de la meitat respecte als més de 2,5 milions que hi havia en 2015. Aquest fet, segons l’associació, mostra “l’escàs ús d’una eina que podria reduir la factura dels consumidors almenys un 25%”. Les causes principals de la davallada de beneficiaris són la “tramitació innecessàriament carregosa” i una “gran lentitud per part de les elèctriques”, que desincentiva les sol·licituds dels consumidors, “obligats a una enrevessada paperassa per demostrar el seu nivell de renda”.
Adicae lamenta que les elèctriques obliguin a renovar als ajuts cada dos anys, desincentivant les sol·licituds. A més, afegeixen que les pujades de l’electricitat que s’han vist durant tot l’estiu i que continuen actualment “fomenten agressives polítiques comercials que traslladen als usuaris al mercat lliure”.
El president de l’associació, Manuel Pardos, ha considerat “necessari” un major impacte d’aquest bo social, una mesura molt factible per “reduir la lògica preocupació” de bona part dels consumidors amb l’escalada de preus de la llum, que aquest dijous tornarà a polvoritzar tots els rècord, fins als 288 euros el megawatt hora.
Amb tot, Pardos valora positivament l’actitud de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb qui es van reunir les associacions de consumidors i a qui veu “plenament oberta a les aportacions”. Adicae considera que el preu regulat “ha estat molt positiu per als consumidors tot i que ara presenta problemes”. L’associació defensarà únicament modificacions que impliquin “un model millorat i estable”.