Dijous, 12 de desembre del 2024

Punt i final al ‘lobby de l’Ibex’

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

El Consell Empresarial per a la Competitivitat (CEC), format per 15 de les principals companyies de l’estat espanyol, ha anunciat aquest dimecres la seva dissolució.  El grup de pressió posa punt i final així a les seves operacions, després d’una curta i polémica trajectòria de cinc anys, marcada per les acusacions de poder a l’ombra i interferència amb el funcionament del govern. Entre els directius d’empreses que hi formaven part, hi havia l’expresident de Telefónica, César Alierta, el president del BBVA, Francisco González o el titular d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán.

“Eren la tercera cambra, la cambra de la plutocràcia”, afirmava, en declaracions recollides per La Marea, el veterà periodista econòmic José García Abad, autor del llibre “El malvado Ibex”, que recull les contradiccions i els enfrontaments interns del grup.

El text, entre d’altres coses, donar veu a un dels integrants del ‘think tank’, que lamentava haver presentat al govern un pla de xoc que havia de rebaixar la taxa d’atur de manera dràstica en pocs anys: “Jo sóc el ministre d’Economia o el cap de l’Oficina Econòmica de la Moncloa, i em tocaria bastant els ‘bemolls’ que em diguin que aplicant un conjunt de mesures que els escric en un paper reduiré l’atur del 24 al 10%. Vinga, home”, recollia El Confidencial.

D’altres veus anònimes, en canvi, donaven una visió menys dura de l’organització, però en reconeixien la forta imatge negativa: “Han aconseguit que se’ns contempli com a poder fàctic real. La impressió que s’ha creat és que l’ibex i el CEC són els responsables dels problemes que afecten Espanya”

Abad no dubta a titllar els promotors de la iniciativa com a “mascles ‘alfa’ que volien arreglar el món”. Per contra, en un comunicat anunciant la dissolució, el CEC ha assegurat que es pot “sentir satisfet de la feina feta” i destaca la recuperació econòmica del país.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483