Eduard Fernández (@eduard_bcn)
Qualsevol incompliment en les inversions en infraestructures catalanes tindran “respostes polítiques, judicials o ciutadanes”. Així ho ha afirmat avui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant un acte celebrat per reivindicar el traspàs complet de la xarxa de Rodalies a l’administració catalana. “Cal actuar en defensa dels nostres drets davant la justícia, però també cal exigir a la justícia celeritat, independència i defensa del bé comú” ha defensat Puigdemont.
Durant l’esdeveniment, s’ha anunciat que demà es presentarà un recurs contenciós-administratiu contra Adif davant l’Audiència Nacional per exigir les inversions promeses per l’organisme gestor de les infraestructures. L’acte públic ha comptat amb la participació del govern català, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació Catalana de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis.
El cap del govern català ha destacat que la falta de renovació de les infraestructures catalanes fan que es perdin “oportunitats de feina, de generació de recursos i millora de la qualitat de vida”. De la mateixa manera, Puigdemont ha defensat la necessitat que l’executiu es prepari per gestiona les xarxes ferroviàries, ja que així ho exigeix “el compromís de servei als ciutadans”.
Puntualitat del 58%
Per defensar el traspàs de competències, el conseller de Territori i Sostenibiltat, Josep Rull, ha recordat que la puntualitat dels regionals des de principis de 2016, es van situar en un 58,1%, molt per sota del 99,2% registrats pels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, administrats pel govern català. Rull ha destacat que Adif només ha executat 26 de cada 100 euros que hauria d’haver invertit al Princpiat, un incompliment que afecta “l’economia, el medi ambient i la solvència en la lluita contra el canvi climàtic”. “Entre 2004 i 2015, el sistema de transport públic ha crescut un 4,3%, tot i que Rodalies ha davallat un 12,8%. Mentre el conjunt del sistema puja, rodalies malauradament retrocedeix”, explicava el conseller.
De la mateixa manera, el responsable de Territori i Sostenibilitat ha qualificat el traspàs de competències a la Generalitat realitzat fins ara “d’incomplet i incomplert”, ja que l’executiu català només gestiona horaris i tarifes dels bitllets, però segueix sent el Ministeri de Foment el que realitza la majoria de pagaments a l’operador del servei. “Qui paga, mana”, ha reblat Rull.
Cost humà
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aprofitat l’acte per criticar la mala situació del sistema de ferrocarrils català, que han creat “un país fracturat i trinxat”. Colau, a més, ha recordat que la falta de millores “segueix costant vides humanes” a punts com Montcada i Reixach, a causa “d’obres compromeses que no arriben mai”. La batllessa ha vinculat també que unes 3.500 persones morin anualment a l’àrea metropolitana de Barcelona per problemes respiratoris a la falta d’uns “transports públics del segle XXI”, ja que aquesta mancança obliga a molta gent a usar vehicles privats contaminants per arribar a la metròpolis.
Finalment, el vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis, Josep Caparrós, ha expressat la “ràbia” que provoquen imatges com la de ciutadans caminant per les vies durant incidències ferroviàries, ja que des del món municipal es sap que estan lligats “de mans i peus per aportar solucions”.