Redacció
Creació de noves places de treball públiques, augment de la despesa social i millora de serveis bàsics com la sanitat. Aquests han estat els avantatges que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet servir avui per defensar l’aprovació dels pressupostos generals pel 2017, després que el govern català no aconseguís aprovar els comptes públics del 2016.
Puigdemont ha anunciat, durant el primer debat de política general de la legislatura, que l’executiu preveu “una convocatòria pública de 7.000 llocs de treball” als pressupostos de l’any que ve, que inclourà la contractació de 2.500 metges i infermers, 2.000 mestres, 500 mossos d’esquadra, 500 mossos d’esquadra, 150 bombers i 300 membres de personal tributari.
El president català ha destacat que els 7.000 nou llocs de treball seran “de serveis essencials que conformaran part del capital de l’administració que volem del present i del futur”. Per això, el cap de l’executiu ha demanat, davant la resta de grups polítics del Parlament, “donar una oportunitat a l’acord” i a “fer compatibles els legítims interessos partidistes amb l’interès general”.
D’altra banda, Puigdemont ha recordat el pes de les polítiques socials als pressupostos de 2016, desestimats per la resta de forces polítiques, i que concentraven un 73,6% de la despesa pública, “el més alt en tota la història”. El president català ha destacat també que el document incloïa un Pla de Xoc “destinat íntegrament a la millora de l’estat de benestar”, una mesura que seguirà present als comptes que es presentaran pel 2017.
Seguint en la línia social, Carles Puigdemont ha defensat que el nou pla de comptabilitat de la Generalitat podria “reduir en un 50% les llistes d’espera per a especialista i proves diagnòstiques, i un 10% les llistes d’esperes quirúrgiques”.
Durant la seva intervenció, el líder de l’administració catalana ha promès avançar cap a un marc laboral propi capaç de garantir un salari mínim de 1.000 euros, i que contribueixi a “la simplificació contractual, la promoció de l’estabilitat laboral, un tracte més equitatiu entre indefinits i temporals, i un salari mínim” que eviti l’exclusió social.
Presència empresarial en més de 90 països
Respecte al teixit empresarial català, Puigdemont ha explicat que durant els primers vuit mesos de 2016, s’han creat 16.000 empreses noves, el volum més alt des de l’inici de la crisi. “A Catalunya no hi ha fuga d’empreses”, ha garantit el president de la Generalitat.
A més, el líder de l’executiu ha defensat la internacionalització de les firmes catalanes i l’actuació de les oficines de la Generalitat a l’exterior, que impulsen la presència empresarial catalana en més de 90 països. “Per cada euro invertit en una oficina exterior, obtenim 49 en exportació i 26 en inversió estrangera”, ha argumentat Puigdemont. Amb l’aprovació dels pressupostos pel 2017, s’haurien pogut crear fins a 17 noves delegacions de l’administració a diversos punts d’Europa.
Falta d’inversió en infraestructures
Pel que fa a les infraestructures del territori, Puigdemont ha reiterat que els passatgers de la xarxa ferroviària catalana no es mereixen els “retards i incidents continus”, causats “per inocmpliments de promeses fetes i mai executades” per part de l’Estat espanyol. A la vegada, el mandatari català ha recalcat que la compleció del Corredor Mediterrani ajudaria a les empreses del país a consolidar “el seu model d’èxit”.
El líder de l’executiu català també ha anunciat que el govern treballa en “un model integrat de mobilitat que incentivi l’ús del transport públic” i “descongestioni la xarxa pública”. El president català ha explicat que si el servei de Rodalies hagués evolucionat en consonància amb la demanda, s’haurien pogut reduir treure 8.000 cotxes diaris de les carreteres catalanes.