Dimarts, 05 de novembre del 2024

Puigdemont fa una crida a reforçar el paper internacional de Catalunya davant les incerteses globals

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat avui la necessitat que Catalunya ocupi un lloc clau en un escenari global en transformació. “O canvies o et canvien, la tria és aquesta: formar part dels països que et canvien, o resignar-te a ser canviat per altres països”, ha assegurat Puigdemont durant la sessió inaugural de la jornada anual d’economistes, organitzada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya.

En aquest sentit, el cap de l’executiu ha recordat la necessitat de seguir treballant per crear una nova economia que vagi de la mà “de la nova revolució industrial”, i ha recordat que la indústria ha estat el sector econòmic que més ha crescut durant el tercer trimestre de 2016. “Cal dedicar bona part dels nostres esforços a renovar les nostres indústries i modernitzar la producció“.

Puigdemont, a més, ha destacat que l’ocupació en els sectors d’alta tecnologia ha augmentat en un 7,3%, i s’han generat 9.000 llocs de treball nous. “Catalunya té una economia avançada i innovadora, i amb uns costos competitius, i juntament amb l’administració de Barcelona, el govern és un dels més dinàmics a l’hora d’atreure inversió estrangera”, explivaca

Tanmateix, el president català ha reivindicat la necessitat de tenir presència en una Europa més forta, en la qual els catalans “han de seguir-hi apostant”. “Sabem que Europa ha de jugar un paper fonamental en la lluita contra le frau, en la defensa d’uns marcs comuns que protegeixin els consumidors, i en els principis de l’estat del benestar, al qual no hem de renunciar”, ha destacat.

D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat cooperació entre el món públic i privat per crear “una economia més justa i més humana”, amb “drets i oportunitats per tothom”,  i evitar “caure en els errors del passat”. Colau ha recordat també que les grans xarxes de ciutats estan cridades a ser “cada cop més determinants” a l’hora de donar resposta als nous grans reptes econòmics i polítics.

Preocupació per Trump

La conferència inaugural ha estat marcada per les reflexions sobre els canvis que pot produir en l’ordre mundial l’elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units. Així, durant la seva intervenció, el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, ha admès que l’ascens del líder conservador posar en perill la implantació de tractats de lliure comerç com l’Aliança Transpacífica, o el TTIP entre Europa i els Estats Units. Casas ha admès que segurament aquests acords tenen “coses a millorar”, però que seria dolent que no es posin en pràctica.

“Com a economistes no podem criticar la intensificació del comerç i la globalització, però els efectes negatius que té aquest procés posen sobre la taula la necessitat d’un sistema de governança global que eviti els resultats nocius d’aquest procés de globalitzaicó”, ha recordat el responsable del Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483