Dilluns, 23 de desembre del 2024

Prop de tres milions de turistes han visitat Barcelona durant l’estiu, un 15% menys que el 2019

Es registren estades més llargues i creix el turisme domèstic, que ja suposa el 16% del total

|

Barcelona continua recuperant el turisme després de dos anys marcats per la pandèmia de la covid-19. Segons el balanç fet per l’Ajuntament aquest dijous, el nombre de turistes allotjats en habitatges d’ús turístic (HUT) i hotels de la ciutat entre juny i finals d’agost ha estat de gairebé 3 milions, un 15% menys dels rebuts durant l’estiu de 2019. Respecte fa tres estius, destaca que l’estada mitjana per persona s’ha allargat fins a les 5,3 nits, que augmenta la despesa turística i millora la contractació en el sector turístic. També és destacable que el turisme domèstic i de proximitat creix en nombres absoluts i ja suposa el 16% del total. En concret, Barcelona ha rebut durant l’estiu gairebé 340 mil visitants nacionals.

El turisme de procedència internacional ha continuat sent majoritari a la ciutat amb un 84% del total d’allotjats. Barcelona, amb més de 5.438.000 pernoctacions, ha estat la destinació urbana d’Espanya amb més volum d’estades, gràcies sobretot a la presència de turisme internacional, fet que també suposa recaptar més diners a través de la taxa turística. La segueixen Madrid amb prop de 4.900.000 pernoctacions i Palma amb 3.740.000.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Jaume Collboni, ha valorat positivament les dades. “Haurem tingut menys turistes que el 2019, perquè quantitativament són menys, però de més qualitat”, ha afirmat en roda de premsa. El primer tinent ha destacat que és així perquè la despesa ha crescut i s’ha creat més ocupació indefinida, també fruit de la reforma laboral. “Per tant, menys turistes, més recaptació, i més i millor contractació hotelera”, ha resumit Collboni, que ha indicat que és el camí d’una recuperació “sana”.

Pel que fa al nombre de visitants a museus municipals recuperen el 86,6% del públic que tenien el 2019 i estan un 87,6% per sobre dels registres de l’estiu de 2021, en total han visitat museus de la ciutat durant l’estiu 237.623 persones. El Park Güell ha registrat augments de 50% respecte de l’estiu de 2019, de juny a agost hi han passat 1.419.026 persones.

Port i aeroport recuperen el 80% de l’activitat
Al Port de Barcelona, s’han comptabilitzat 900 mil creueristes, un 19,6% menys que estiu de 2019. Del total de visitants, el 61,2% han viatjat en creuers que tenien a Barcelona el seu port base. L’aeroport de Barcelona- El Prat ha registrat a l’estiu un volum de 12.962.385 passatgers, un 18,4% de passatgers menys que el 2019 (15.876.816), però gairebé el doble que els de l’estiu passat (6.500.256).

Preguntat per l’ampliació de l’aeroport, Collboni ha defensat que el projecte és “completament coherent” amb la proposta de la ciutat per un turisme de qualitat. Collboni ha explicat que el turisme de qualitat -que també gasta més- ve d’Àsia i Amèrica i l’ampliació planteja precisament millorar la connectivitat amb aquestes regions.

“Si tenim més vols directes intercontinentals tindrem més turisme de qualitat, i si no vindran a Madrid, que sí que està fent l’ampliació”, ha apuntat. A més, ha afegit que si es fa l’ampliació no caldrà passar per Madrid per anar a certes destinacions internacionals.

Més despesa
Segons l’Observatori de Turisme de Barcelona, s’estima que els turistes han realitzat una despesa durant la seva estada a la ciutat de 1.915 milions d’euros durant els mesos d’estiu. En aquest càlcul no es té en compte el dedicat a allotjament ni a transport d’arribada. L’any passat, encara amb restriccions en la mobilitat, la despesa va ser de poc més de 680 milions d’euros. Pel que fa a la despesa feta en targetes a TPV de la ciutat, l’índex de recuperació comercial dels serveis turístics, que inclou restauració, allotjament i hostaleria, es troba un 33,9% per sobre de 2019.

Impacte positiu sobre el mercat de treball
D’altra banda, la recuperació del turisme ha tingut un impacte positiu sobre el mercat de treball. Segons les dades d’afiliació a la Seguretat Social al sector de l’hostaleria a la província de Barcelona, aquest ha tancat el mes d’agost amb un creixement interanual del 11,5% per un 3,9% del conjunt. Enguany el 47,5% dels contractes del sector turístic han estat indefinits, molt per damunt de l’estiu del 2019, quan només ho van ser el 9,6%.

Projectes per diversificar el turisme
La recuperació del turisme significa també més recaptació a través de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET). L’Ajuntament ha destinat en els darrers 12 mesos fins a 6,7 milions d’euros provinents d’aquesta taxa a executar projectes de desenvolupament turístic a diferents districtes. Aquests paquets d’inversions finançades amb una part de la recaptació de l’IEET a la ciutat prioritzen propostes culturals que diversifiquen el turisme al territori, una estratègia que el consistori impulsa perquè el turisme sigui més sostenible i menys centralitzat en alguns punts ja massificats.

El darrer paquet, aprovat la setmana passada, destinarà més de 2 milions d’euros a nous projectes. A Ciutat Vella, per exemple, un dels punts de concentració del turisme, es destinarà una partida a fer una diagnosi i mapa acurats de quins són els orígens, itineraris i punts de parada de grups turístics amb major afluència. Amb aquesta informació es faran propostes de gestió i de bones pràctiques.

També hi ha altres projectes com ara ‘Montjuïc 360º’, una proposta per redescobrir a peu el patrimoni natural i històric del Parc, amb la recuperació d’espais i antics camins de Montjuïc i millora de la conservació de diferents zones. Altres projectes que es finançaran amb aquest darrer paquet són la dinamització de l’espai ‘Meeting Point’, ubicat al carrer Creu Coberta i gestionat per l’associació de comerciants de l’eix comercial, o una ruta amb 11 punts turístics singulars al barri del Coll. A més, es donarà continuïtat al Laboratori Art Urbà a Nou Barris i es finançarà l’impuls del programa Cultura al Carrer que portarà al barri del Besòs i el Maresme activitats familiars i espectacles de circ, dansa, teatre i música.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483