Tres dies després que s’hagi fet efectiu el Brexit, Brussel·les i Londres comencen a ensenyar les seves cartes de cara a la negociació de la futura relació. Les posicions comencen estant allunyades i deixant en evidència que les converses per assolir un acord, que s’hauria d’enllestir en els pròxims 10 mesos, no seran fàcils. Poc després que el cap de la negociació de la Unió Europea, Michel Barnier, hagi proposat un acord comercial “molt ambiciós” a Londres –condicionat a que se segueixin les regles i estàndards comunitaris-, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha rebutjar fer-ho. “No hi ha la necessitat que hi hagi un acord de lliure comerç que suposi acceptar les regles de la Unió Europea”, ha remarcat Johnson.
En un discurs, Johnson ha explicat les línies vermelles de Londres i ha deixat clar que vol un acord comercial similar al del Canadà però, en cas que no sigui possible, ha plantejat la possibilitat de tenir una relació sense un tractat comercial, com la que els 27 tenen amb Austràlia. Aquesta relació es basaria en acords sectorials i la resta d’intercanvis es regeixen per les regles de l’Organització Mundial del Comerç.
El primer ministre britànic sí que s’ha compromès a que les empreses britàniques no facin competència deslleial a les europees, tal com ha demanat Barnier en la presentació de l’esborrany per a la negociació aprovat per la Comissió.
Johnson també s’ha mostrat disposat a complir la segona exigència de Brussel·les: un acord de pesca que permeti l’accés dels vaixells comunitaris a aigües britàniques. El primer ministre britànic ha apostat, però, per negociar cada any les quotes pesqueres per prioritzar-ne l’accés als vaixelles britànics.