La patronal de les petites i mitjanes empreses del comerç PIMEComerç, considera positiu el pla de desconfinament presentat aquest dimarts pel govern espanyol ja que permetrà als establiments comercials començar a obrir les seves portes després de dos mesos de confinament. A més, consideren encara millor que els petits comerços puguin obrir 15 dies abans que les grans superfícies comercials, i així evitar una “guerra de descomptes brutal”. No obstant això, encara tenen molts interrogants sobre el dia a dia quan obrin, com per exemple si hauran de fer obres per separar la clientela, prendre-li la temperatura o contractar tota la plantilla que tenien abans del confinament.
En declaracions a l’ACN, el president de PIMEComerç, Àlex Goñi, ha dit que cada dia que passa sense poder aixecar persianes suposa el tancament definitiu de molts negocis. Per això, veu bé que es puguin anar obrint progressivament, sempre seguint la normativa sanitària. Dins de les preocupacions de Goñi destaca el fet que hagin de fer adequacions físiques com posar mampares per separar clients i treballadors. Goñi diu que això suposa un cost i recorda que fa uns anys els restaurants van fer obres per fer sales de fumadors i al cap de poc es va prohibir totalment fumar-hi.
També veu possibles complicacions en el fet d’haver de prendre la temperatura a tots els clients. “Qui ho farà, un empleat?”, s’ha preguntat. Igualment té dubtes de com s’ho faran les sabateries o les botigues de roba amb les peces que els clients s’emprovin però no comprin, i si caldrà higienitzar-les.
Tot i la il·lusió i l’optimisme, PIMEComerç també veu difícil que els propietaris dels establiments contractin tota la plantilla en ERTO que van haver d’acomiadar a mitjans de març. Els aforaments limitats i la incògnita sobre la resposta dels clients farà que molts empresaris vagin amb precaució a l’hora de contractar de nou els treballadors acomiadats. Per això, Goñi vol veure la lletra petita del BOE per saber si això pot provocar la pèrdua d’ajudes. De fet, demana que s’ajudi el sector, que representa el 16% del PIB català i espanyol, tal com s’ha fet en anys anteriors amb la banca o les concessionàries d’autopistes.