El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha defensat que “no és el moment” d’apujar a 1.000 euros en 14 pagues el Salari Mínim Interprofessional (SMI), tal com té intenció de fer el govern espanyol, perquè el sector serveis o l’agrari “no estan en condicions” d’assumir-ho. Amb tot, ha reconegut que és “difícil” explicar a l’opinió pública un rebuig a apujar 35 euros al mes. “És fotut personalment defensar una cosa que és indefensable”, ha dit en una entrevista al ‘Cafè d’Idees’ de RTVE. Coincidint amb l’inici d’aturada de nou dies dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) , el líder patronal ha avisat que “si hi ha vagues i aldarulls i el Mobile World Congress (MWC) és un fracàs” hi ha risc que no es renovi el congrés.
Debat perdut
El líder de Foment ha assegurat que la pujada dels sous més baixos a jornada completa a 1.000 euros és “una bona notícia pels treballadors” però ha dit que no té clar que ho sigui pels empresaris. Sánchez Llibre ha lamentat que aquest és un “debat perdut” d’inici pels empresaris, ja que resulta “molt difícil” justificar que no es vulgui apujar el sou dels empleats 35 euros al mes en plena onada d’alça de preus.
Amb tot, el dirigent patronal ha defensat que hi ha “altres maneres” que els treballadors no perdin pes adquisitiu com ara actuar sobre la inflació subjacent i ha lamentat que després de pactar “una reforma laboral d’envergadura” el govern espanyol hagi decidit augmentar els sous mínims sense acord total.
“Com és possible que el govern central no tingui la complicitat o vulgui arribar a un consens”, ha dit, abans d’afegir que l’executiu i els sindicats han posat els empresaris “entre l’espasa i la paret” amb aquesta proposta. “Hem de dir que no malgrat que la majoria de sectors sí que poden assumir (la pujada)”, ha explicat. D’altra banda, ha acusat l’administració de “no fer els deures” i de no haver actualitzat els contractes amb empreses calculats amb l’SMI anterior, en el cas de la pujada del 2021.
ERTO
Sánchez Llibre sí que ha celebrat una de les mesures que també anirà a Consell de Ministres aquest dimarts, la pròrroga d’un mes dels ERTO covid. En aquest punt ha afegit que hi ha altres activitats econòmiques com la restauració o el turisme que tenen “condicions similars” a les agències de viatges, que podran acollir-se al mecanisme RED amb expedients especials amb exoneracions. “Encara hi ha sectors que no han superat la crisi de la covid perquè l’afluència de turisme no és la del 2019”, ha recordat.
MWC
El líder de Foment del Treball ha celebrat que Barcelona “tornarà a ser la capital del món” mentre se celebri el Mobile World Congress, entre el 28 de febrer i el 3 de març. En aquest sentit, ha demanat la “màxima complicitat” a les administracions i als sindicats perquè “es posin d’acord per donar una imatge positiva. “És importantíssim que el MWC sigui un èxit mundial”, ha indicat, abans d’avisar que les “vagues i els aldarulls” poden “posar en risc” la pròrroga del congrés entre 2025 i 2019.
Reforma fiscal
Amb relació a la reforma fiscal, Sánchez Llibre ha explicat que la patronal vol demostrar que les declaracions de la ministra d’Hisenda María Jesús Montero sobre la pressió fiscal baixa a l’Estat són “incorrectes”. “No és el moment d’apujar impostos, és el moment d’abaixar impostos”, ha reiterat, tot demanant que es tingui “valentia” per reconèixer que hi ha un problema de l’economia submergida. En aquest sentit, ha proposat un pla estratègic perquè l’economia que no paga impostos passi del 25% al 15%.
PIMEC
Pimec ha demanat que l’augment del Salari Mínim Interprofessional fins als 1.000 euros, acordat entre el govern espanyol i els sindicats, vagi acompanyat de mesures perquè l’economia no perdi competitivitat i millori els indicadors de productivitat, sobretot en un context d'”incertesa econòmica i productivitat negativa”. La patronal també ha assenyalat que “cal un escenari de consens” i que s’eviti una tendència inflacionista i que les empreses puguin deixar de fer contractes pels elevats costos. Per això, aposta per un “gran pacte de país i de corresponsabilitat per millorar la productivitat i la competitivitat”, ja que Espanya ocupa el vuitè lloc en el rànquing de l’SMI però està a la cua en productivitat, segons afirma.
Pimec ha insistit que els augments salarials vagin indexats a altres factors més enllà de la inflació, com l’evolució de l’economia i la millora de la productivitat i ha defensat que l’increment de sous són corresponsables amb l’impacte que tenen si s’acompanyen d’una dotació pressupostària de les administracions per l’impacte que tenen en polítiques públiques i contractació pública.
La patronal ha quantificat l’increment del salari mínim proposat, segons les darreres dades disponibles, impactaria en un 16% del mercat de treball català, i per tant, en prop de 440.000 persones, segons ha explicat el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, en una entrevista a Ràdio 4.