Després del sorprenent anunci que el Futbol Club Barcelona s’està pensar fer un ERTO, malgrat que amb posterioritat s’ha matisat que el que es proposarà és una reducció de salari a les plantilles professionals, el degoteig d’ERTOS no s’hauria de convertir en un calaix de sastre per acabar carregant-lo a les esquenes públiques, als diners dels impostos. N’anirem coneixent més i més.
Així ens arriba que el Palau de la Música ha presentat un ERTO per a tota la plantilla per la crisi del coronavirus. L’expedient afecta 106 treballadors i els responsables de la institució asseguren que és “l’única via possible” per superar la situació. El Palau està tancat des del divendres 13 de març, fet que “ha reduït a zero” els ingressos per visites guiades, lloguers d’espais i entrades de concerts, que suposen “el 71% del pressupost total del Palau”. A banda de l’ERTO, la Fundació anuncia “altres mesures per contenir la despesa”, com ara negociar o suspendre els contractes de diversos serveis i la cerca de noves dates per incorporar a l’agenda concerts suspesos. El Palau assegura que un cop acabi la situació es reincorporarà tothom al seu lloc de treball, “amb les mateixes condicions, jornada i antiguitat” i “sense aplicar cap acomiadament per aquesta causa de força major”.
L’ERTO que ha presentat Mango afecta 4.767 treballadors. Fins ara l’empresa ha tancat 1.695 punts de venda a 72 països, prop d’un 78% del parc de botigues. Inclou el centre logístic de Lliçà d’Amunt i les oficines centrals a Palau Solità i Plegamans. L’expedient té efecte des del 14 de març, i la companyia ha afirmat que complementarà el salari de la plantilla que passi a l’atur fins a un màxim de 2.000 euros el mes de març.
El conseller delegat de la firma, Toni Ruiz, ha afirmat que la voluntat de l’equip directiu és adaptar capacitats i estructura “a les circumstàncies que requereixi cada moment per recuperar la normalitat quan abans millor”. Així també s’ha acordat que la direcció “ajustarà significativament” la seva retribució mentre duri aquesta situació. Ruiz, per exemple, ha decidit “renunciar a qualsevol tipus de retribució durant aquest període”, segons indica l’empresa en un comunicat.
I també hi ha ERTOS en marxa de sectors com el del lleure educatiu i sociocultural, que han acordat que els serveis o centres amb el finançament 100% garantit no apliquin ERTO i els que sí que els hagin d’aplicar s’hi puguin acollir gairebé tots els treballadors, tinguin els contractes que tinguin. A més, també es comprometen a dialogar per garantir una correcta reincorporació posterior al seu lloc de treball, un cop aixecada l’ordre de confinament.
Les patronals Confederació, Acellec i ACCAC i els sindicats CCOO, UGT i USOC acorden que les empreses no suspendran els contractes de persones adscrites a serveis o centres on es garanteixi el 100% del seu finançament. En cas de no tenir el 100% del finançament garantit, es podran aplicar ERTO per força major per suspendre o reduir temporalment la contractació dels treballadors afectats, incloent tots els tipus de contractació com indefinits, fixos discontinus, temporals d’obra i servei, eventuals, formatius, interinatges de llarga durada. Només les substitucions de curta durada no s’hi podran acollir.