Dimarts, 05 de novembre del 2024

Optimisme econòmic, però amb núvols a l’horitzó

|

Eduard Fernández

Podem respirar tranquils, almenys fins a finals d’any. Aquesta és una de les principals conclusions de la xerrada d’ahir del periodista econòmic Jordi Goula, celebrada al Col·legi d’Enginyers de Barcelona. Goula va remarcar que, durant les últimes setmanes, diverses consultories i organismes internacionals han revisat a l’alça les previsions de creixement econòmic de l’estat espanyol pel 2016, gràcies als bons resultats de diversos indicadors econòmics. L’OCDE, per exemple, ha incrementat fins al 2,8%, el pronòstic de creixement del PIB espanyol el 2016, mentre que el BBVA augura una expansió de la riquesa del 3,1%, 4 dècimes per sobre que anteriors previsions.

Un dels fonaments d’aquesta millora d’expectatives ha estat l’important augment del consum domèstic a nivell estatal, recolzat per la millora en la taxa d’ocupació, els baixos tipus d’interès, que han impulsat la tornada dels crèdits bancaris al consum, o la sensació “que ja no hi ha crisi”.

D’altra banda, Goula també va destacar les robustes xifres d’exportació dels últims mesos, situades entre un 2% i un 3% per sobre de l’any anterior. Les vendes a l’exterior segueixen a l’alça  malgrat “l’entorn complicat” internacional, marcat per l’alentiment d’economies com la xinesa, la japonesa o la nord-americana.

Un altre factor positiu ha estat l’augment del turisme a l’estat, que podria arribar a rebre entre 68 i 72 milions de visitants aquests any. Es tracta d’una xifra només lleugerament inferior a la de les dues principals potències turístiques mundials, Estats Units i França, que ha patit una important caiguda en la recepció de turistes a causa de la por al terrorisme internacional.

El periodista va enumerar també diversos indicadors que animaven a “ser optimista” de cara als propers mesos, com el creixement del trànsit a les autopistes del 5,4% interanual durant el primer trimestre, el saludable augment de la concessió d’hipoteques, les bones xifres de vendes del petit comerç, o fins i tot el lleuger increment de l’absentisme laboral.

Un 2017 complicat

Si bé el 2016 es tancarà amb un creixement proper al 3% a nivell estatal, l’expert en economia advertia que el 2017 la situació pot complicar-se. D’una banda, cal preveure que el consum públic disminuirà, ja que el proper govern d’Espanya haurà de fer front a noves retallades imposades per la Comissió Europea, per tal de reduir el dèficit fiscal estatal. Les constructores seran les principals afectades per la caiguda de la inversió en obres públiques.

A la vegada, es reduiran els efectes positius dels baixos preus del combustible, i es preveu un creixement més lent en l’ocupació i els salaris. Finalment, els efectes, encara incerts, de la sortida de la Unió Europea de Gran Bretanya poden afectar el turisme, les exportacions i el sector immobiliari català i estatal.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483