Dimecres, 02 de abril del 2025

Oliu assegura que amb 410 milions per cobrir l’impacte econòmic de les clàusules sòl el conflicte queda ”tancat”

|

ACN

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha hagut de respondre en el transcurs de la roda de premsa per valorar els comptes de l’exercici del 2016 a més d’una vintena de preguntes relacionades amb les clàusules sòl. L’impacte econòmic d’aquestes clàusules ha suposat fer una reserva de 410 milions d’euros dins de les dotacions genèriques, de les quals, 135 milions s’han dotat a ”corre-cuita” després de la sentència del Tribunal de Justícia Europeu de 21 de desembre.

Després d’aquestes dotacions, per Oliu el tema de les clàusules sòl ”ja està mort”, els auditors ”estan contents” i el banc ho pot donar per ”tancat” definitivament. En el pitjor dels casos, suposant que els tribunals no dones la raó al banc en cap cas, l’impacte de les clàusules sòl seria d 490 milions. Els clients del banc rebran una carta la setmana vinent informant sobre la sentència i la possibilitat de renegociar els seus crèdits.

Banc Sabadell complirà estrictament amb la sentència del Tribunal de Justícia Europeu i abans de finalitzar aquest mes els clients rebran una carta on se’ls informarà que el banc està disposat a renegociar els seus crèdits.

La major part de les clàusules sòl de Banc Sabadell tenen fixat el seu límit per baix entre el 2,5% i el 3% d’interès. De moment, ha informat Josep Oliu, la meitat dels clients amb contractes hipotecaris amb clàusules sòl ja han tancat una renegociació dels seus préstecs i la majoria d’ells han optat per contractar una hipoteca a tipus fix.

Oliu ha reiterat el seu convenciment de què el banc ha actuat amb ”transparència” en relació amb les clàusules sòl i ha informat que des d’aquesta seguretat, el banc no ha fet provisions ”específiques” per cobrir l’impacte de les clàusules sòl sinó que ha fet una reserva dins de les provisions ”genèriques”. ”És un tema comptable” però que demostra el convenciment del banc que s’ha actuat bé i ”de bona fe” davants els clients afectats per aquestes clàusules.

Banc Sabadell va anunciar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que l’impacte total per les clàusules sòl, en cas que el banc perdés tots els litigis davant els tribunals, suposaria un impacte de 490 milions d’euros. Oliu ha matisat que la diferència entre els 490 milions anunciats i les dotacions per valor de 410 milions cobrien al 100% l’impacte perquè els 80 milions de diferència es referien a hipoteques de morosos i dubtosos.

Jaume Guardiola ha assegurat que des de l’anunci de la sentència del Tribunal de Justícia Europeu, el 21 de desembre, i l’actualitat no hi hagut un increment rellevant de consultes de clients a les oficines. En tos cas s’ha registrat una tendència ”incremental” de visites a les oficines perquè la gent ha escoltat les notícies i ”venen més a les oficines”.

En relació amb si aquestes provisions havien afectat els beneficis del 2016, Oliu ha reconegut que aquestes provisions per les clàusules sòl de 130 milions d’euros en l’últim trimestre de l’any, amb un impacte net de 90 milions, han impedit que el banc tanques l’exercici amb uns guanys de l’entorn de 800 milions, en comptes dels 710 milions.

Però no només ha estat l’impacte de les clàusules sòl, també està l’impacte de ‘l’Annex IX’ de la circular del Banc de Espanya sobre el tractament dels crèdits hipotecaris refinançats, que ha suposat un impacte de 350 milions en l’exercici del 2016, més els 90 milions per la venda del banc portuguès BCP. Un impacte agregat que ha impedit superar els 1.000 milions de beneficis que es va preveure en la primera part de l’exercici del 2016. Tot i això, Oliu ha recordat que els comptes del banc demostren que en termes ”subjacents” el benefici del banc aquest 2016 està per sobre dels 1.000 milions.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483