Eduard Fernández (@eduard_bcn)
Després de les clàusules sòl i les despeses de la constitució de la hipoteca, els bancs se’ls obre un nou front judicial: la clàusula de venciment anticipat de les hipoteques. El passat 15 de desembre passat, una sentència del jutjat de primera instància número 5 de Sabadell anul·lava una execució hipotecària del BBVA contra una família nombrosa, que no havia pogut fer front a diverses mensualitats de la seva hipoteca, de 917 euros. El veredicte determinava que la clàusula de venciment anticipat del préstec hipotecari és abusiva i desproporcionada.
“Els jutjats de primera instància eren fins ara força reticent a arxivar les execucions hipotecàries, però ara comencen a aplicar-la”, explica a Més Economia Ferran Teva, que ha representat a la família afectada als jutjats. Teva recorda que tant el Tribunal Suprem espanyol com el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja han dictat diverses sentències considerant aquestes clàusules abusives, però fins ara la jurisprudència s’aplicava principalment a les audiències provincials.
La clàusula de venciment anticipat, inclosa en tots els contractes hipotecaris, permeten a les entitats bancàries obrir una execució hipotecària per embargar el domicili, després que es produeixin, com a mínim, tres impagaments del crèdit. “El procés sol iniciar-se quan el deutor porta prop d’un any sense pagar, però els tribunals han considerat que davant l’impagament de 12 o 24 quotes, comparat amb al vida del préstec, que pot ser de 360 quotes per hipoteques de 30 anys, és desproporcionat reclamar la totalitat del deute”, assenyala Teva.
La invalidació del venciment anticipat fa que els deutors s’hagin d’enfrontar encara amb les quotes impagades, però que el banc no els pugui embargar la casa. Teva espera que els jutjats de primera instància segueixin adoptant la jurisprudència, tot i que admet que aquelles persones que ja hagin perdut el domicili per culpa d’aquesta clàusula tindran poques possibilitat per reclamar-ne compensació.