Eduard Fernández (@eduard_bcn)
Catalunya segueix encapçalant la lluita contra l’atur a nivell estatal, però encara amb una forta dependència del treball inestable. Així ho indica l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicada avui per l’INE, que revela que el nombre de parats al Principat es va situar per primer cop des de finals del 2008 per sota del mig milió de persones. El total d’aturats es va reduir en 79.200 entre abril i juny, fins a situar-se en 497.400 persones.
La taxa d’atur se situava en un 13,2%, tot i que la xifra era quasi dos punts superiors per les dones que pels homes. A la vegada, la taxa d’ocupació se situava en un 53,4%, gràcies a la creació de 72.600 nous llocs de treball.
Els analistes apunten que el creixement econòmic dels últims mesos, juntament amb el tradicional repunt de l’ocupació durant els mesos d’estiu han estat claus en la millora de les xifres de l’atur. “Les diverses variables i previsions econòmiques van a l’alça, tant a nivell espanyol com a Catalunya, i això té un reflex en les dades fetes públiques avui, que són positives”, explica Xavier Segura, del Col·legi d’Economistes de Catalunya. L’expert preveu que les xifres del mercat laboral segueixin millorant en els propers mesos, però adverteix que alguns dels principals vents de cua de l’economia, com els baixos tipus d’interès o l’augment del turisme, poden desaparèixer a mig termini.
Alta temporalitat
D’altra banda, des de CCOO assenyalen que l’increment de persones assalariades amb contracte temporal, del 8,7%, és molt superior al de treballadors indefinits, del 2,2%, i adverteixen de la “precarització dels llocs de treball” i la inestabilitat laboral. La taxa de temporalitat al mercat laboral s’ha incrementat fins el 21,7% durant el segon semestre, tot i que el sindicat apunta que incideix amb molta més força entre les treballadores dones que els homes.
Segura assegura que cal treballar per millorar la qualitat dels llocs dels treballs, però adverteix també que “encara queda molt camí per recórrer” a nivell quantitatiu, ja que la taxa d’atur se situa, a nivell estatal, 10 punts per sobre que els últims mesos de la crisi. “Seria bo avançar en els dos sentits, creant nous llocs de treball, i aconseguint una major estabilitat”, comenta.
Un altre dels punts foscos de l’EPA és l’actual taxa d’atur juvenil, que a Catalunya se situava en un 30,4% en el segon trimestre. Des del Col·legi d’Economistes de Catalunya es critica la falta d’oportunitats laborals de qualitat pel jove, ja que es tracta d’un segment de la població “clau pel futur del país” davant el progressiu envelliment de la població.