L’economia circular és encara un concepte molt ampli que té multitud de disciplines i formats d’aplicació, per això pateix gran dispersió d’informació i coneixement. “L’objectiu que tenim com a administració pública és concentrar aquesta transformació i ser un paraigües per facilitar la implementació en el teixit productiu del territori metropolità”, exposen des de l’AMB.
D’aquesta manera, han posat en marxa una nova eina de recursos per l’economia circular. Es tracta d’una plataforma que aglutina, recopila i reuneix agents, empreses i projectes que giren al voltant d’aquesta economia més sostenible. L’eina va dirigida a tècnics d’ajuntaments que treballen en projectes de simbiosi industrial o economia circular, empreses interessades en posar en marxa estratègies dins d’aquest àmbit, experts i professionals dels sector, i també públic en general que vulgui ampliar coneixements sobre el tema.
Actualment ja hi ha una comunitat que suma un total de 50 fitxes, constituïts per empreses, organismes, administracions públiques, experts i projectes territorials. La previsió és que aquesta xifra vagi in crescendo en els pròxims mesos i l’objectiu és arribar a superar el centenar.
Quina informació s’hi pot trobar?
Dades d’experts que puguin ajudar als projectes d’economia circular / simbiosi industrial a implementar sinergies i oportunitats de millora en diferents àmbits. Així com també la recopilació projectes locals i internacionals i exemples empresarials que implementin la economia circular.
Per a donar a conèixer què s’està fent en aquest sector i que puguin servir d’inspiració. Les bones pràctiques s’han dividit en dues categories en funció de la naturalesa del projecte. D’una banda els projectes territorials, de simbiosi industrial o economia circular en els que hi participen diverses empreses d’un municipi o un polígon industrial. I de l’altra, exemples empresarials. Això vol dir, casos concrets d’aplicació de l’economia circular o la simbiosi industrial en la col·laboració entre empreses.
Com funciona?
La part central de la plataforma conté un mapa de la metròpolis Barcelona amb la localització dels projectes, empreses, experts o bones pràctiques d’economia circular. Simplement cal moure’s per les pestanyes situades a sobre del mapa i buscar en funció de la categoria, del sector, del tipus d’agent o del municipi, comunicació i la descripció del projecte.