Irlanda ha imposat una multa a Meta -la matriu de Facebook- de 1.200 milions d’euros per transferir dades de ciutadans europeus als Estats Units, convertint-se en la sanció més gran de la història en matèria de privacitat. Segons ha detallat aquest dilluns el regulador irlandès en un comunicat -Meta té la seva seu europea a Irlanda-, la sanció respon a la manca de garanties de seguretat ofertes per l’empresa a l’hora d’efectuar el trasllat de les dades dels seus usuaris d’Europa cap als Estats Units. El regulador, a més, vol prohibir la migració de dades d’Europa al gegant nord-americà en un termini màxim de cinc mesos i que Meta elimini tota la informació ja enviada en un màxim de sis mesos.
Malgrat la sanció, Meta pot recórrer a la decisió, per la qual cosa s’espera que el procés s’allargui i que l’entrada en vigor de les mesures es faci efectiu més endavant. Per altra banda, la matriu de Facebook podria evitar la multa si els Estats Units i Europa finalment arriben a un acord sobre la nova llei d’intercanvi de dades, una qüestió que encara s’està negociant.
Fa dues setmanes, de fet, el Parlament Europeu va demanar una revisió de la proposta per assegurar que s’adequa a les lleis de privacitat actual, considerant que el marc actual “no ofereix prou garanties”. En el darrer ple d’Estrasburg, l’Eurocambra va denunciar que les normes que s’apliquen avui dia encara permeten la recollida massiva de dades i generen molts dubtes sobre la retenció d’informació.
Des de Meta defensen que la manca de concreció sobre la normativa d’intercanvi de dades no és només un problema de la seva empresa i asseguren que recorreran a una sanció que consideren “injustificada i necessària”. “Aquesta no és una qüestió sobre les pràctiques de privacitat d’una sola companyia; existeix un conflicte de lleis entre els Estats Units i Europa sobre l’accés a les dades, un tema que s’espera que els reguladors resolguin aquest estiu”, ha assenyalat el president d’afers legals de la companyia, Nick Clegg, a través d’un comunicat.
Una multa rècord
La multa anunciada aquest dilluns pel regulador irlandès supera la que va rebre Amazon l’any 2021, fins ara la més gran de la història en matèria de privacitat. En aquell cas, la Comissió Nacional de Protecció de Dades de Luxemburg va condemnar el gegant del comerç electrònic a pagar 746 milions d’euros per violar la llei de protecció de dades. Amazon va recórrer a la decisió argumentant que la decisió “no tenia fonaments” o que es basava en “interpretacions subjectives i no provades de la llei de privacitat europea”.