Dissabte, 02 de novembre del 2024

Montoro no cedeix i fixa un límit de dèficit fiscal del 0,3% per totes les autonomies el 2018

|

Redacció

Catalunya i la resta de comunitats autònomes carregaran de nou amb el principal pes a l’hora de reduir el dèficit fiscal espanyol. El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) va decidir ahir que el dèficit de les autonomies no pot superar el 0,3% durant 2018, i arribar a l’estabilitat pressupostària el 2019, malgrat l’oposició de la Generalitat de Catalunya i altres governs territorials. Així, la reducció del dèficit recau en un 50% sobre les comunitats autònomes, i en un 36% per l’Estat.

En un moment especialment tens de la reunió, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va respondre a les crítiques dels líders regionals espetant “la vida és injusta”, segons recollia l’ACN. “La vida no és injusta: les decisions són injustes”, va respondre el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, que va assistir a la trobada en substitució del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. A més de Catalunya, Andalusia, Castella-La Manxaa, Extremadura, País Valencià, Astúries, Cantàbria i Aragó s’han mostrat contraris als objectius fixats per l’administració central, i demanen un major marge per equilibrar els seus comptes.

El govern espanyol disposa del 51% dels vots en el CPFF, un altre fet que Mundó va criticar, preguntant-se perquè cal reunir-se per discutir una decisió que ja ha estat adoptada amb anterioritat per l’executiu del Partit Popular.

Repartiment asimètric

La Generalitat ha defensat durant els últims mesos la necessitat de repartir la reducció del dèficit exigit per Brussel·les de manera asimètrica, per no frenar el creixement de les regions que més creixen econòmicament. El mes passat, Junqueras ressaltava que el sanejament dels comptes públics catalans, que van passar del 2,9% de dèficit el 2015 al 0,9% el 2016, ha suposat el 85% de la reducció del dèficit del conjunt de les administracions públiques de l’Estat.

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha recolzat la tesi de la Generalitat en diverses ocasions, i defensa que cal establir objectius de dèficit diferenciats per cada comunitat autònoma, adaptant-se a la situació econòmica de cada territori.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483