Dilluns, 06 de gener del 2025

Montero anuncia beneficis fiscals per a rendes baixes i pimes i augmenta la pressió sobre grans fortunes i empreses

Crea el nou impost de solidaritat a les grans fortunes, temporal per als propers dos anys

|

El govern espanyol anuncia un pla per rebaixar impostos i alhora, incrementar la pressió fiscal als grans patrimonis que recaptarà potencialment 3.144 milions d’euros el 2023 i el 2024, segons la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. El paquet inclou la creació d’un “impost de solidaritat” que pagaran les fortunes de més 3 milions d’euros, que espera recaptar 1.500 milions. També s’opta per rebaixar el mínim de tributació d’IRPF de 14.000 a 15.000 euros i ampliar els beneficis fiscals per les rendes de fins a 21.000 euros. Pel que fa a les empreses, es redueix del 25% al 23% l’impost de societats per les pimes i, en canvi, es limita en un 50% la possibilitat de compensar les pèrdues fiscals dels grups consolidats fins al 2024.

El pla, que pactat entre PSOE i Unides Podem, també inclou augmentar del 26% fins al 27%, l’IRPF que paguen les rendes entre 200.000 i 300.000 euros. El tipus pujarà dos punts en el cas dels patrimonis de més de 300.000 euros, fins al 28%. Aquesta mesura afecta 17.814 contribuents i s’espera incrementar en 204 milions la recaptació del 2024, una quantitat molt inferior als 3.000 milions de l’impost o als 2.400 de la limitació de la deducció e les pèrdues a l’impost de societats.

Pel que fa a les empreses, es redueix del 25% al 23% l’impost de societats per les 400.000 pimes que facturin menys d’un milió d’euros, cosa que reduirà els ingressos fiscals en 292 milions i, en canvi, es limita en un 50% la possibilitat de compensar les pèrdues fiscals dels grups consolidats fins al 2024, mesura que incrementarà la recaptació en 2.439 milions.

IMPOST DE SOLIDARITAT: patrimoni amb un altre nom
El nou impost de solidaritat a les grans fortunes és temporal –per als propers dos anys– i afectarà un 0,2% dels contribuents. Segons Montero, “evitarà la doble imposició”, ja que la quota abonada per l’impost de patrimoni a les comunitats que l’apliquen –com és el cas de Catalunya– serà deduïble del nou gravamen, que serà de l’1,7% pels patrimonis entre 3 i 5 milions d’euros; del 2,1% pels que tenen entre 5 i 10 milions i del 3,5% pels que superen els 10 milions.

La ministra ha defensat les mesures “quirúrgiques” que proposta l’executiu espanyol enfront de les “generalitzades” que promouen “xamans fiscals” . En relació a la polèmica al voltant de l’impost de patrimoni que s’ha generat després que el govern andalús l’eliminés, Montero ha assegurat que en el futur l’executiu espanyol i les comunitats autònomes “s’hauran de posar d’acord sobre com funciona la figura fiscal”.

En aquest sentit, ha remarcat que els beneficis, per exemple, en IRPF estan destinats “als més vulnerables” i per això s’ha optat per augmentar la reducció de rendiments del treball de 18.000 a 21.000 euros bruts l’any, que és el salari medià a Espanya. Per tant, la mesura permetrà ampliar els beneficis fiscals del 50% dels treballadors, que cobren entre 15.000 i 21.000 euros bruts, segons Montero. De la mateixa manera, no hauran de presentar la declaració de la renda les persones que cobrin menys de 15.000 o menys de 19.000 en el cas que l’assalariat tingui dos fills. D’aquesta manera, s’evita que les persones que cobren l’SMI hagin de tributar un cop s’augmenti el 2023, tal com té previst el govern espanyol. Aquestes dues mesures impliquen un estalvi de 1.881 milions d’euros.

AUTÒNOMS
Pel que fa als autònoms, el pla inclou una reducció addicional del 5% en el rendiment net de la tributació per mòduls i, en l’estimació directa, també eleva del 5% al 7% les despeses deduïbles de difícil justificació, cosa que suposarà un estalvi de 184 milions d’euros. D’altra banda, es prorrogaran un any més els límits vigents d’exclusió en el sistema de mòduls, d’aquesta manera els autònoms podran continuar tributant amb aquest model, cosa que suposa un estalvi de 124 milions.
Després de dies de negociacions amb els socis, els dirigents d’Unides Podem s’han mostrat satisfets pel pla que recull part del seu programa electoral en fiscalitat, segons ha celebrat el portaveu del grup parlamentari al Congrés, Pablo Echenique.

FOMENT DEL TREBALL
Foment del Treball ha considerat “immoral, populista i demagògic” l’impost sobre grans fortunes anunciat aquest dijous per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que pagaran les rendes superiors als tres milions d’euros. La patronal alerta que l’impost suposa una “recentralització” i “va en contra de la capacitat normativa de les comunitats autònomes sobre els impostos cedits”. A més, l’entitat es mostra preocupada perquè la nova mesura impositiva pugui expulsar patrimonis individuals i perjudicar la creació de riquesa. A banda de denunciar que la pujada es planteja des d’un debat “ideològic”, Foment considera que es tracta d’un impost “confiscatori” i augura que “acabarà sent declarat inconstitucional”.

L’organització patronal ha recordat que el grup parlamentari del PSOE “va rebutjar” un impost d’aquestes característiques plantejat per Podem al Congrés dels Diputats el juny passat al·legant que hauria suposat una “recentralització de la política tributaria” no consensuada, un consens que considerava “imprescindible” en un Estat autonòmic. Per tot plegat, Foment insta el Govern a adoptar mesures “més eficients” com rebaixar l’IRPF, que segons els seus càlculs de gener a juliol ha superat en més de 10.000 milions d’euros la xifra del mateix període del 2021, de 58.901 a 69.160 milions, més d’un 17%.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483