Dimarts, 05 de novembre del 2024

Millorar l’eficiència dels cultius permetria alliberar el 50% de les terres a la natura

Un estudi conclou que disminuirien les necessitats d'aigua de reg però es mantindrien les de fertilitzants

|

Augmentar el rendiment dels cultius amb l’alta eficiència agrícola permetria alliberar 576 milions d’hectàrees de terreny al món, que són la meitat de les terres de cultiu o una mica més de 10 vegades la superfície d’Espanya. Segons defensen els autors d’un estudi publicat a Nature Sustainability aquest tipus d’estratègies són urgents perquè la demanda mundial de productes agrícoles creix constantment, però l’ús expansiu de terres per conrear posa en risc la natura. Conrear els terrenys potencialment més productius i fer-ho amb irrigació i fertilitzants tindria efectes positius pel que fa a la recuperació de la diversitat i reduiria les necessitats d’aigua però caldria utilitzar els mateixos fertilitzants.

“L’eficiència agrícola s’aconsegueix conreant els terrenys potencialment més productius, plantant els cultius més adequats a cada tipus de sòls, i amb irrigació i fertilitzants, si cal i estan disponibles” afirma Josep Peñuelas, investigador del CSIC al CREAF que dirigeix el projecte d’on parteix l’estudi.

Els resultats de la investigació indiquen que per arribar a produir la mateixa quantitat de productes agrícoles consumits actualment, caldria una alta aportació de nutrients i treballar només en els terrenys més productius. Les conclusions també mostren que l’ús de la terra és actualment bastant ineficient, degut a causes relacionades amb la seva gestió i no pas a causa de l’impacte del clima, ni del rendiment dels cultius.

El projecte ha suposat treballar amb els 16 cultius principals de tot el món: arròs, blat de moro, blat, soja, canya de sucre, patata i cotó, entre d’altres. S’ha dut a terme amb el model agrícola que permet quantificar com varia la producció dels cultius mundials en funció de la quantitat de nutrients, aigua, característiques del sòl, canvi climàtic o pràctiques agrícoles. Aquests escenaris demostren que racionalitzar les aportacions de nutrients i promoure el sòl més productiu permet establir el mínim de terres necessàries per a mantenir la producció.

Els possibles efectes adversos d’una agricultura més intensiva és un dels aspectes a estudiar. Els experts apunten, per exemple, a la contaminació per nutrients o a la pèrdua econòmica a les zones rurals. Michael Obersteiner, un dels líders de l’estudi, argumenta que els resultats de l’estudi “poden ajudar als responsables de formular polítiques a avaluar els escenaris d’utilització integrada de la terra. També demostren que l’expansió de les terres de cultiu és evitable i que hi ha un marge significatiu per millorar l’eficiència de l’ús actual”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483