Dijous, 12 de desembre del 2024

Què és el Mifid II?

|

Anna Solé @AnnaSole_

Set anys de feina i més d’1,7 milions de paràgrafs. Això és, ni més ni menys, que la gegantesca normativa de la UE que afectarà a tots els sistemes de serveis financers del continent, des dels bancs als administradors de fons de pensions, operadors de borsa, inversors i és clar, als clients.

Aquest dimecres 3 de gener entra en vigor una nova normativa financera. Es tracta d’una renovada transposició de la directriu econòmica coneguda com a Mifid II.

La normativa però, entra amb un any de retard i no tots els països estan igual de preparats. De fet, segons les mateixes dades de la Comissió Europea, només han fet els deures 11 països. El mateix nombre de països que no han fet absolutament cap moviment en relació a aquesta nova transposició i gairebé el doble els que han fet alguna cosa, tot i que de manera parcial.

Espanya no està preparada

Entre aquests països s’hi troba Espanya. El Consell de Ministres va aprovar el passat mes de desembre l’avantprojecte per tal de modificar la Llei del Mercat de Valors però encara ha de passar diferents tràmits com el Consell d’Estat, de nou pel Consell de Ministres i per a la seva final aprovació, al Parlament, tal com recull un article de El Economista.

Per a què serveix el Mifid II? Està dissenyat per oferir més protecció als inversors i per tal d’injectar més competència en el comerç de totes les classes d’actius, incloent-hi les accions, els ingressos fixos, els productes bàsics i els futurs productes comercialitzats.

Què entra en vigor?

Però no tot és tan fàcil. Per a moltes empreses, un dels canvis més grans és que requereix que els administradors d’actius “desagreguin” el cost de la investigació en inversions des de l’operació d’execució amb bancs i intermediaris. Tal com recull el Financial Times, l’objectiu és reduir el potencial de conflictes d’interès.

Per altra banda, per a la banca privada, la nova normativa a banda dels possibles reptes d’adaptació constitueix una veritable oportunitat per al sector. Així ho constata el portal Finanzas.com, que explica que si fins ara era homogeni a l’hora d’oferir productes i serveis, amb el Mifid II permetrà diferenciar-se perquè el veritable valor de l’assessorament que rep el client és el valor afegir que cada entitat pot aportar-li.

I si Espanya no està preparada, què entra en vigor aquest dimecres? “Des d’una perspectiva jurídica sí que serà directament aplicable aquelles parts de Mifid II contingudes en MiFIR [Markets in Financial Instruments Regulation] i en els reglaments delegats, ja que els reglaments són directament aplicables als Estats membres sense necessitat de normativa local de transposició”, ha explicat Gloria Hernández, sòcia de Finreg360 a El Economista.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483