Metges de Catalunya i Salut afronten les últimes hores de negociació abans de les vagues previstes per aquesta setmana
El sindicat Metges de Catalunya i el Departament de Salut comencen la primera setmana de vagues previstes al sector amb una reunió aquest dilluns per continuar negociant. El sindicat majoritari entre els metges va anunciar una aturada pel 25 i 26 de gener, i en les últimes hores ha redoblat la pressió amb una nova convocatòria per a l’1, 2 i 3 de febrer. A més, altres sindicats agrupats en la Mesa de Sanitat han aprofitat la vaga de metges d’aquest dimecres i dijous per ampliar la crida a tots els treballadors sanitaris, i la Intersindical ha convocat una aturada al sector dimarts i dimecres. La convocatòria de la mesa, però, s’ha retirat aquest dissabte per un defecte de forma.
Els sanitaris fa temps que alerten que el sistema -infrafinançat, debilitat per les retallades i impactat per la covid- es troba en una situació “insostenible”. S’espera que aquest dilluns el sindicat majoritari de metges es torni a reunir amb responsables de la conselleria després d’haver-se assegut en una primera trobada dimecres passat per negociar millores. El departament va lliurar un document per escrit a Metges de Catalunya i es troba a l’espera que el valori. Ara bé, el sindicat vol mesures d'”efecte immediat” i un calendari per aplicar-les.
Metges de Catalunya ha fet una crida als facultatius perquè aquest gener encapçalin una “mobilització històrica” per reconstruir el sistema, ja que considera que la situació actual és “insostenible” per la “sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals”. Així ho va alertar en l’anunci de la vaga, dirigida als metges de tots els àmbits assistencials del sistema sanitari públic, tant de l’Institut Català de la Salut (ICS) com de la xarxa concertada (Siscat), uns 25.000, segons calculen.
El sindicat parla d’una “crisi de facultatius” i demana que es contractin més metges per a un sistema amb dèficits importants. Metges de Catalunya calcula que en els propers deu anys es jubilaran uns 9.000 facultatius i també adverteix de la fuga a altres països, a hospitals privats o de l’abdonament de la professió.
Així, reclama millores salarials per aproximar-se a la mitjana dels països europeus més propers; “dignificar” les consultes per assegurar la qualitat assistencial, ja que ara poden arribar a tenir entre 50, 60 i 70 visites al dia, 10 en una hora, segons indica el sindicat, i mesures per retenir el talent i garantir la formació continuada, entre altres demandes.
Els docents se sumen a les mobilitzacions
Coincidint amb l’aturada sanitària, el sindicat USTEC va ser el primer a anunciar que també convocava els docents a la vaga el 25 i 26 de gener. En el moment de convocar-la, va recordar que havien donat al Departament d’Educació el marge del primer trimestre per tancar un nou acord sobre la resta de reivindicacions que havien quedat fora de l’acord del setembre de reducció de la jornada lectiva. Davant la manca d’acord i el que USTEC considera una palesa manca de voluntat negociadora, el sindicat va decidir convocar l’aturada.
Malgrat la convocatòria, les negociacions s’han mantingut i Educació ha plantejat una nova proposta amb la que defensa que dona resposta a totes les reivindicacions sindicals. La darrera reunió però, celebrada aquest dijous, va acabar sense acord, ja que els sindicats volen incorporar altres temes a la negociació, com el calendari escolar. Fins aquest cap de setmana, els sindicats educatius que han fet crida a la vaga són USTEC, CGT, la Intersindical i Professors de Secundària. CCOO vol fer una consulta a tots els docents per saber què vol fer el col·lectiu i UGT i USOC no s’han manifestat al respecte.
Els taxistes convoquen una aturada de quatre hores a la Gran Via per dimecres
Els taxistes han convocat una aturada de quatre hores a la Gran Via de Barcelona per dimecres i s’afegiran a la jornada de vaga convocada pel sector de l’educació i la sanitat del dia 25 de gener. Així ho ha anunciat aquest divendres el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, que ha volgut deixar clar que aquest és “l’últim avís” perquè s’acabi amb el sistema de tarifes dinàmiques d’operadors com Free Now i la circulació de VTC que no compleixen els requisits del darrer decret llei. En aquest sentit, Álvarez s’ha mostrat indignat amb el Departament de Territori, amb qui diu que ha trencat negociacions, després que hagin sorgit 1.173 llicències VTC encara amb un any de vigència. D’aquestes, calcula que la meitat són de les VTC tradicionals.
Álvarez ha explicat que dimecres els taxistes estan cridats a estacionar els seus vehicles a la Gran Via entre deu del matí i dues del migdia i a afegir-se a una de les dues jornades de la protestes convocades per metges i mestres de cara al 25 i 26 de gener. El portaveu d’Élite Taxi ha comentat que la mobilització serà per defensar un sector públic com també ho és la sanitat i l’educació.
Per això, ha convocat els taxistes a dos quarts de deu del matí a les Torres Venecianes per després ocupar quasi tots els carrils de la Gran Via amb uns 5.000 taxis, segons els seus càlculs. Només s’oferiran serveis mínims per a emergències o per al trasllat de persones amb mobilitat reduïda. “L’aturada del dimecres es farà, això no ho atura ningú”, ha sentenciat.
Les VTC tradicionals demanen una solució abans de dilluns 23
L’associació VTC-Gran Turisme de Catalunya ha demanat que no es torni a celebrar cap reunió amb la Generalitat sobre aquest conflicte sense ella i recuperar les reunions amb l’IMET de “forma urgent”. Per això, ja ha avançat que si abans de dilluns que ve no rep una resposta satisfactòria de la Generalitat ja té convocada una mobilització per la setmana que ve.
El sector de les VTC tradicional defensa que no pot estar regulat amb la mateixa normativa que els cotxes de les plataformes com Uber o Cabify, i lamenta que al voler resoldre el conflicte amb aquestes multinacionals, es va perjudicar un sector especialitzat en serveis privats com viatges d’inversors o celebritats, casaments o enterraments.