El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha reclamat aquest dijous al Servei Català de la Salut (CatSalut) que, com a responsable de les prestacions sanitàries, doni instruccions a les gerències dels centres públics i concertats perquè les retribucions dels professionals que fan front a la pandèmia del coronavirus siguin “justes i reconeixedores de l’ingent esforç que estan fent”. El president del sindicat, Jordi Cruz, en conversa telefònica amb el director del CatSalut, Adrià Comella, i amb la directora de l’àrea d’organitzacions i professionals, Sara Manjón, ha demanat que l’entitat decreti mesures immediates perquè cap professional vegi disminuïda la seva retribució durant la pandèmia.
Cruz també ha instat els alts dirigents del Departament de Salut a començar a valorar, amb la participació dels agents socials, la compensació extraordinària que han de rebre els treballadors del sector “pel risc que estan assumint i per la dedicació i la professionalitat que estan mostrant”.
Pel que fa a les decisions a prendre de manera urgent, el dirigent sindical ha indicat tres situacions a resoldre. Per una banda, evitar que els professionals que el seu sou depèn en bona part de les guàrdies realitzades, com és el cas dels residents, i que, davant la reorganització dels torns i els horaris en els centres sanitaris, han deixat de fer jornades d’atenció continuada, no vegin disminuïdes les seves retribucions i el seu poder adquisitiu mentre duri la pandèmia. En aquest sentit, MC ha proposat que es prengui com a referència la nòmina del mes de febrer i que, com a mínim, aquesta sigui la retribució garantida mentre es perllongui l’emergència sanitària. En segon lloc, Cruz ha demanat que els professionals que, per motiu del seu lloc de treball, no poden fer teletreball i no poden completar la seva jornada laboral, tampoc vegin reduïda la seva retribució, ja que es tracta d’una situació sobrevinguda i de força major. Per últim, ha instat els dirigents del CatSalut a fixar el preu de les hores extraordinàries que estan realitzant els professionals per establir una referència “transversal i equitativa” per a tots els centres i entitats.
Quant a la compensació expressa per la lluita dels sanitaris contra la covid-19, el president de MC ha recordat que altres països ja estan estudiant fórmules per reconèixer la labor dels professionals de la salut, un qüestió que, ha assegurat, també és un “clam social”. En aquest sentit, Cruz ha demanat que qualsevol mecanisme o instrument es decideixi amb la participació dels representats dels treballadors i ha reclamat que es tracti d’una millora estructural i no puntual de les condicions laborals i retributives.
Així, ha proposat que una de les mesures a valorar sigui la supressió definitiva del descompte salarial del 5%, retallada que es manté des de l’any 2010 i que encara pateixen molts treballadors de la sanitat. “L’agraïment s’ha de demostrar més enllà de les bones paraules i no és de rebut que en les nòmines segueixin apareixent retallades ignominioses”, ha asseverat Cruz. Els dirigents del CatSalut s’han compromès a estudiar i a parlar amb el sindicat mèdic sobre aquestes peticions.