Redacció
El president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, va carregar ahir contra l’immobilisme espanyol durant una jornada sobre economia digital. “Tenim que adaptar-nos a un món que canvia molt de pressa, però està resultant molt difícil, ja que hi ha molts interessos contraposats i hi ha governs més propers als interessos tradicionals que als del canvi”, afirmava Marín Quemada.
El funcionari va admetre que l’estat no disposa de “l’arsenal adequat” per regular els nous sectors lligats a l’economia col·laborativa i a noves tecnologies disruptives, que estan causant maldecaps a governs d’arreu del món. Tot i això, en el cas espanyol, Quemada insinuava que podrien haver-hi “pressions” contràries al canvi per part “d’aquells que se senten amenaçats”.
Economia regulada
Parlant de l’economia col·laborativa, el responsable de l’ens supervisor destacava que les empreses disruptives van gaudir de grans simpaties fins que van “desplaçar o expulsar” del mercat a altres actors tradicionals. Tot i això, Marín Quemada veu que és inevitable avançar cap a un model econòmic “que exigeix noves normes i lleis”.
Durant la xerrada, es va voler destacar que aquestes noves tecnologies suposen una oportunitat de negoci per a tots els operadors, però que han d’estar regulades i s’ha de vetllar pel respecte a la normativa laboral i fiscal. “No crec que siguin economies submergides 2.0, però cal insistir en que estiguin subjectes a tota la normativa que se’ls hagi d’aplicar”, recordava el president de la CNMC.
A Catalunya, el Govern ha contactat amb representants dels diversos sectors afectats per aquest canvi, i treballa actualment en una legislació que eviti que l’economia col·laborativa es converteixi en un sector submergit.