Dijous, 12 de desembre del 2024

Més de la meitat de la nova ocupació del 2016 provenia de contractes temporals

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

Més del 50% de la nova ocupació generada a Catalunya durant 2016 va ser de caràcter temporal. Així ho apunta la Memòria socioeconòmica i Laboral de Catalunya de l’any passat, presentada avui pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), que recull que el 2016, el nombre de persones assalariades amb treball temporal va créixer en un 12,4%. La taxa de temporalitat en el mercat laboral va ser del 21,2%, propera als nivells de 2008. El percentatge de treball temporal, tot i que augmenta amb més força al sector públic, és encara lleugerament superior en l’àmbit privat, on arriba al 20,9%. Aquesta condició castiga especialment als empleats de menys de 24 anys.

“Les dades de temporalitat són exagerades, ja que el 40% dels contractes són d’un mes, i cal treballar perquè la qualitat del món del treball sigui millor”, ha destacat durant l’acte la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. La responsable de Treball ha volgut destacar també que la xifra d’aturats al finalitzar el 2016 va caure per sota dels 400.000 aturats, a nivells propers de l’any 2008.

D’altra banda, la població que treballa a temps parcial (per no haver pogut trobar una jornada laboral completa) també ha augmentat fins al 58,4% de la població treballadora. En totes les franges d’edat, la taxa de dones assalariades a temps parcial és superiors a la dels homes.

Alt risc de pobresa

Pel que fa al benestar social, fins a un 24% de la població menor de 16 anys es trobava en risc de pobresa segons dades del 2015 l’última Enquesta de Condicions de Vida, recollida per l’estudi. A la vegada, l’indicador AROPE, usat per mesurar el percentatge de població en risc d’exclusió social, se situava en un 22,5%. El president del CTESC, Lluís Franco, també ha destacat que més de 204.000 persones registrades com a aturades no cobren actualment cap prestació. Franco s’ha mostrat confiat que l’aprovació de la renda mínima garantida el proper dimarts al Parlament de Catalunya contribuirà a “la reducció de la pobresa i la inclusió social”.

Un altre dels punts negatius valorat per l’informe és que la sinistralitat laboral va augmentar el 2016 en un 6,1% interanual, fins arribar als 13.885 accidents més. L’increment és especialment elevat pels incidents en desplaçaments, que registren un repunt del 10,6%, i en el nombre d’accidents de treball amb baixa, del 8,9%.

Bones perspectives econòmiques

La memòria també preveu que el creixement del PIB català se situï en un 2,9% enguany, 7 dècimes per sota de l’expansió del 2016. El CTESC apunta que tant la demanda exterior com el consum intern i la inversió van enfortir l’any passat l’increment de la riquesa. El creixement del sector industrial es va situar en un 4%, i va ser un dels principals artífexs de la recuperació. Per això, l’òrgan assessor reclama millores en la política d’infraestructures, per tal de “garantir una logística apropiada per al desenvolupament competitiu de la indústria”.

L’informe també destaca l’aportació positiva del turisme i l’augment de la despesa diària dels visitants, tot i que recorda “la necessitat de millorar la convivència de l’activitat turística amb altres sectors productius i, especialment, amb la vida dels usos dels espais públics”.

Compra d’habitatges

El CTESC destaca també l’augment dels preus dels habitatges, del 6,9% els de segona mà, i del 7,9% els nous, així com dels lloguers (del 6,8%). Franco ha apuntat que l’augment del 23,1% interanual en les transaccions en el mercat immobiliari es deuen principalment a la inversió, més que no pas a fins residencials, i que les necessitats de trobar un domicili es traslladen principalment al mercat del lloguer.

Davant l’augment dels preus immobiliaris, superiors al dels salaris dels treballadors, el CTESC recomana augmentar el parc públic d’habitatges i mesures dirigides a frenar l’augment dels preus del mercat, com la creació d’un índex de referència dels preus dels lloguers.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483