Diumenge, 22 de desembre del 2024

Més del 80% d’agències de viatges ha recuperat l’estabilitat financera després de la pandèmia

El sector espera créixer durant el 2023, ja que 6 de cada 10 empreses preveuen facturar entre un 5% i un 15% més

|

Un 87% de les agències de viatges ha recuperat l’estabilitat financera i pràcticament cap està en risc de tancament, segons una enquesta de l’Associació Corporativa de Viatges Especialitzats (Acave). Després del fort xoc que va suposar la covid pel turisme, el sector afronta finalment el 2023 amb perspectives de creixement. 6 de cada 10 agències calculen que les reserves seran entre un 5% i un 15% més altes que les del 2022. A més, un 20% dels enquestats creu que igualarà els resultats d’aquest any. “La recuperació del sector és estable i consistent”, ha dit el president d’Acave, Jordi Martí, en declaracions recollides en un comunicat.

Segons l’informe presentat per la patronal a la fira Fitur, un 86% de les empreses han aconseguit obrir tots els punts de venda que tenien abans de la pandèmia i tornar a fitxar el 100% dels treballadors. “Són bones notícies i esperem que aquest 2023 acabin de consolidar-se”, ha afegit Martí. Un 55% de les agències afirma estar igual o pitjor financerament que el 2021, mentre que un 32% diu tenir una situació financera “sòlida”, encara que no hagi recuperat la facturació total. Així doncs, només un 13% dels enquestats continua amb inestabilitat financera i espera recuperar les vendes perdudes aquest 2023.

La majoria d’empreses del sector, independent de la seva especialitat, esperen continuar creixent al llarg d’aquest any 2023 i no preveuen un impacte greu de la inflació actual ni dels pronòstics de recessió que apunten alguns economistes. Les destinacions més escollides a l’estat espanyol se situen a Andalusia, Catalunya, Balears, Canàries i ciutats com Madrid, Barcelona, València i Sevilla; mentre que els viatges internacionals seran sobretot a França, Itàlia, Estats Units, Japó, Egipte, Kenya i Tanzània.

D’altra banda, les agències que reben els viatgers d’altres països detallen que França i el Regne Unit continuaran sent amb diferència els principals mercats emissors. Alemanya també serà “un mercat clau” per a Espanya, juntament amb altres països europeus com Itàlia i els del Benelux. Els dos creixements més significatius dins aquest llistat, però, el protagonitzen els Estats Units per les bones connexions aèries i, en menor mesura, la Xina. Les agències esperen que l’aixecament de restriccions al gegant asiàtic es tradueixi en una normalització de la demanda que ja va marcar una línia ascendent durant els darrers anys previs a la pandèmia.

D’altra banda, es mostren “totalment en contra” de la nova normativa que els exigeix comunicar diàriament al Ministeri d’Interior les dades de les reserves en allotjaments i de lloguer de vehicles a territori espanyol, cosa que les està obligant a contractar més personal per fer front totes aquestes gestions.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483