L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) estima que la reforma global del sistema impositiu a les empreses permetrà recaptar més de 210.000 milions d’euros anuals. Segons un estudi publicat aquest dimecres, la introducció d’una taxa mínima a escala mundial del 15% -l’anomenat Pilar 2- es traduirà en uns ingressos addicionals de més de 200.000 milions d’euros l’any, una xifra que se situa per sobre les previsions inicials fetes per la mateixa organització. Per altra banda, l’exigència que tindran les multinacionals de cotitzar en els mercats on més operen -Pilar 1- suposarà una recaptació extra d’entre 12.000 i 33.000 milions d’euros anuals.
L’estudi posa en especial relleu la importància del Pilar 1, ja que es calcula que la meitat dels ingressos addicionals derivats d’aquesta norma provindrà de grans multinacionals digitals. Durant els últims anys, aquestes companyies han estat en el centre del debat pel fet que moltes d’elles cotitzaven, precisament, fora els mercats on tenien més activitat.
Si bé els analistes subratllen que la implementació d’aquestes normes contribuirà a l’estabilització del sistema impositiu i evitarà certes disputes comercials, també apunten que el PIB global es podria reduir fins a un 1% cada any, ja que els gravàmens afectarien negativament el marge de les empreses i podrien suposar un petit fre al creixement econòmic.
No obstant això, l’OCDE indica que la reforma fiscal beneficiarà en gran mesura els països amb ingressos baixos i mitjans, uns indrets que “guanyaran nous drets impositius i que tenen tendència a no eliminar-ne”. Per altra banda, els grans perjudicats seran aquells estats que promouen de forma intensiva la inversió, ja que aprofiten “els seus enormes beneficis per sacrificar més drets impositius dels que tenen assignats”.