Dimecres, 22 de gener del 2025

Lleida-Alguaire tindrà una plataforma per fer proves de propulsió amb nous combustibles i tecnologies

El Govern i l'IEEC signen un conveni per desenvolupar l'activitat aeroespacial a l'aeroport lleidatà

|

Aeroports de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) han signat aquest divendres un conveni de col·laboració per al desenvolupament de l’activitat aeroespacial a l’Aeroport de Lleida-Alguaire. Un dels punts de l’acord preveu el desenvolupament d’una plataforma de proves de propulsió per a coets-llançadora que utilitzin motors i combustibles més sostenibles i eficients als actuals. Tot i això, no s’hi faran llançaments verticals. Així mateix, durant aquest any es començarà a construir un parc empresarial per a empreses tecnològiques vinculades amb l’espai. Aquestes iniciatives formen part del projecte per convertir Lleida-Alguaire en un port espacial que s’emmarca dins l’Estratègia NewSpace que promou el Govern.

El conveni subscrit suposa el primer pas en la col·laboració entre Aeroports de Catalunya i l’IEEC per desenvolupar l’Estratègia NewSpace a l’aeroport lleidatà. En concret, preveu quatre objectius que passen per ubicar un port espacial a Lleida-Alguaire; crear un centre de proves per a coets-llançadora i un parc empresarial i un centre de formació per a empreses tecnològiques que desenvolupen activitat vinculada al sector aeroespacial. Tot i que l’aeroport ja compta amb alguna empresa emergents dedicada a aquest àmbit, la voluntat és poder-ne atreure més i, així, crear nous llocs de treball de qualitat i amb valor afegit.

En concret, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya es compromet a iniciar els estudis preliminars i el desenvolupament del centre de proves de propulsió per a coets-llançadora i dur a terme actuacions per implementar les tecnologies necessàries a través de l’àrea de desenvolupament empresarial vinculada a l’activitat aeroespacial a Lleida-Alguaire. Per la seva banda, Aeroports de Catalunya condicionarà i cedirà a l’IEEC espais ja existents a l’aeroport o que es desenvoluparan amb aquesta finalitat, segons ha explicat el president d’Aeroports de Catalunya, Isidre Gavín.

L’Aeroport de Lleida-Alguaire ja compta amb una petita plataforma per a proves de coets-llançadora però que, en els pròxims mesos, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya l’acabarà de desenvolupar per tal que pugui donar resposta als requeriments de les empreses que vulguin utilitzar-la per fer proves i permeti garantir totes les mesures de seguretat exigides. El director de l’IEEC, Ignasi Ribas, ha explicat que serà una plataforma de proves per a coets-llançadora per tal de provar tecnologia alternativa de propulsió i combustibles diferents als que s’usen en l’actualitat per al llançament que siguin més sostenibles i eficients. Aquest serà el primer pas perquè l’aeroport esdevingui un port espacial.

Ribas ha assenyalat, però, que des d’aquesta plataforma no es podrà fer llançaments verticals de coets per motius de seguretat ja que hi ha població a l’entorn i, en cas, que s’hagessin de fer es buscaran equipaments d’altres països on es pugui dur a terme. Tot i això, sí que es podran dur a terme des de Lleida-Alguaire llançaments horitzontals mitjançant avions que a alta alçada deixarien anar petits satèl·lits o, de la mateixa manera, drons de proves.

A més de dur a terme recerca aeroespacial vinculada amb noves tecnologies i combustibles per a la propulsió, les proves que s’hi facin també permetran obtenir diferents tipus de dades. Una altra oportunitat que s’obre són els vols suborbitals i el turisme espacial, és a dir volar a unes quantes desenes de quilòmetres per poder viure una situació d’ingravidesa. Ribas ha dit que ja hi ha empreses interessades en desenvolupar projectes en aquests àmbits.

Així mateix, durant aquest any Aeroports de Catalunya també preveu invertir en la construcció de dos edificis d’uns 320 m2 cadascun. Un d’aquest, vinculat a l’Estratpegia NewSpace, es destinarà a empreses tecnològiques i innovadores vinculades l’activitat aeroespacial. L’altre edifici es destinarà a la formació de pilots, en concret a l’escola lituana BAA Training que en els darrers temps ha incrementat l’activitat a Lleida-Alguaire.

El projecte del Govern del port espacial (SpacePort) i del desenvolupament d’activitat empresarial vinculada amb l’espai a l’Aeroport de Lleida-Alguaire compta amb un pressupost de 26 milions d’euros per al període 2021-2025, recursos, però, que estan condicionats als fons europeus NextGenerationEU. De totes maneres, Gavín ha explicat que l’executiu català disposa d’uns 18 milions d’euros per invertir durant els tres pròxims anys en l’Estratègia NewSpace, en la qual s’emmarca el Catalonia SpacePort de Lleida-Alguaire i que també preveu la creació de l’Agència Espacial de Catalunya, entre altres iniciatives per fomentar el desplegament de l’activitat i la recerca aeroespacial al país.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483